Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί θέλουν ειρήνη

Ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ,Τούρκος δημοσιογράφος και μέλος της ομάδας "Δημοσιογράφοι για την ειρήνη στο Αιγαίο", επισήμανε στην ημερίδα πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν, μια και η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Το 70% του τουρκικού λαού πιστεύει πως πρέπει ν' αλλάξει το σύστημα, να εκδημοκρατιστεί, ώστε η χώρα να μπει στην ΕΕ. Πιστεύουν, μάλιστα, πως όταν γίνουν μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους φανατικούς ισλαμιστές. Γι' αυτό τώρα οργανώνουμε ομάδες δημοσιογράφων στην όχθη του Αιγαίου, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών", τόνισε ο Σ. Γκεντσέλ.

Σημείωσε πως ήδη - εκτός από τους δημοσιογράφους - έχουν δημιουργηθεί κι άλλες ομάδες ειρήνης. Οι οικολόγοι, οι νομικοί και σύλλογοι γυναικών από τις δύο χώρες, ήδη, παίρνουν πρωτοβουλίες. "Χρειάζονται να αναπτυχθούν κι άλλες πρωτοβουλίες. Ηδη, στις 3 Μάη, θα γίνει μια συνάντηση στη Σμύρνη, όπου θα έρθουν 100 Ελληνες επιχειρηματίες και ελπίζουμε να δημιουργηθεί οργάνωση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών", είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνεί πάντως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αρκετά. "Ναι, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Εχουμε την κατοχή της Κύπρου, έχουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο, έχουμε το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν συνολικά, κι όχι ένα - ένα. Πρέπει όμως να συμβάλουν και οι δημοσιογράφοι, ώστε τα νέα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών να παρουσιάζονται με θετικό τρόπο κι όχι με αρνητικό - όπως συμβαίνει σήμερα - προκαλώντας και αναμοχλεύοντας πάθη", κατέληξε ο δημοσιογράφος Σ. Γκέντσελ.Ποια ειρηνευτική διαδικασία;

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο Ανβάν Ντουντίν,εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ΜΚΟ, και ο Ιτάν Παπέ,εκπρόσωπος της οργάνωσης "Ειρήνη τώρα", που δρα στο Ισραήλ. Και οι δύο ανέπτυξαν το θέμα της αραβοϊσραηλινής διένεξης, συμφωνώντας πως ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπάρχει μόνο στα ...χαρτιά.

"Ποια ειρηνευτική διαδικασία; Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η ισραηλινή πλευρά να υπαγορεύει στους Παλαιστίνιους την πολιτική του κόμματος του Λικούντ. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι πραγματοποιούν τις συμφωνίες του Οσλο δείχνει πως απλώς έχει ιδρυθεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ μέσα στα ισραηλινά εδάφη. Νομίζω πως αυτό που ονομάζεται ειρηνική διαδικασία έχει πεθάνει για τον παλαιστινιακό λαό", τόνισε ο Α. Ντουντίν.

Επισήμανε πως ειρήνη χωρίς σεβασμό στον παλαιστινιακό λαό και στην αυτοδιάθεσή του δεν μπορεί να γίνει. "Πρέπει να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη και να δοθεί το δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό να ιδρύσει δικό του κράτος. Αν δεν μπορούν να δοθούν αυτές οι λύσεις, η διένεξη θα συνεχιστεί και πολύ πιθανόν να έχουμε και εκρήξεις", εκτίμησε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών ΜΚΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ι. Παπέ συμφώνησε πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα από τα κατεχόμενα του '67. "Υπάρχει βέβαια και μια δεύτερη λύση. Αυτή του ομοσπονδιακού κράτους. Δεν είναι, όμως, εύκολο να πείσεις τον κόσμο γι' αυτή τη λύση, αλλά είναι η πιο εύκολη και η πιο πραγματοποιήσιμη", τόνισε. Τόνισε, πάντως, πως καμιά κυβέρνηση του Ισραήλ, "ούτε αυτή, ούτε η προηγούμενη θέλησαν ή θέλουν να εφαρμόσουν ό,τι ορίζει η Συμφωνία του Οσλο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ