Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χειροποίητες κούκλες

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του γιορτασμού της 25ης Μαρτίου, εντάσσεται η 14η έκθεση της Ειρήνης Πρίντεζη - Φράγκου,που πραγματοποιείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου στη Λιβαδειά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τις 4 Απριλίου, να γνωρίσει τις ξεχωριστές, χειροποίητες κούκλες της με παραδοσιακές φορεσιές.

Η Ειρ. Πρίντεζη - Φράγκου γεννήθηκε στην Πόλη, αλλά κατάγεται από τη Σύρο. Φοίτησε στην "Αμερικάνικη Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης", όπου διδάχτηκε ζωγραφική, πλαστική, γλυπτική και ιδιαίτερα την τεχνική κατασκευής της κούκλας. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μετά τους τελευταίους διωγμούς του ελληνισμού.

Οι κούκλες της Ειρήνης Πρίντεζη - Φράγκου, έχουν μια μοναδικότητα για τον ελληνικό χώρο, αφού είναι φτιαγμένες με μια ξεχωριστή τεχνοτροπία. Αποτελούν σύνθεση στοιχείων πλαστικής, μικρογλυπτικής και ζωγραφικής. Τα γυμνά μέρη της κούκλας είναι πλασμένα με μια ειδική τεχνική από βαμβάκι και κόλλα και στη συνέχεια ζωγραφισμένα. Εκτός από το βαμβάκι και την κόλλα, που κυριαρχούν στην εικαστική της δουλιά, χρησιμοποιεί συμπληρωματικά και κατά περίπτωση και άλλα υλικά, όπως δέρμα, πηλό, μαλλιά κ.ά. Τα ρούχα, αντικείμενο επισταμένης λαογραφικής έρευνας και μελέτης, είναι όλα ραμμένα και κεντημένα στο χέρι και αποδίδουν πιστά, λεπτομερειακά, τις αυθεντικές φορεσιές κάθε περιοχής. Μέχρι σήμερα οι κούκλες της, έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χειροποίητες κούκλες στη Χαλκίδα (1998-05-09 00:00:00.0)
Κούκλες παραδοσιακής φορεσιάς (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ