Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΟΥΒΑ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ
Η επανάσταση έφερε την άνοδο

Η Ολυμπιάδα του 1972 στο Μόντρεαλ αποτέλεσε τη χρονιά - ορόσημο για τον κουβανικό αθλητισμό, αφού από τότε άρχισε η πορεία που οδήγησε σήμερα την Κούβα να συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου αθλητισμού.

Πολλοί αθλητές με τις επιδόσεις τους έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Χουαντορένα, Λινάρες, Στίβενσον, αλλά και οι νεότεροι Σοτομαγιόρ, Πεδρόσο, Μιρέγια, Λουίς έγραψαν μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες του κουβανικού αθλητισμού.

Το άθλημα που θα 'λεγε κανείς ότι "ταιριάζει γάντι" στους Κουβανούς είναι η πυγμαχία. Από την Ολυμπιάδα του 1968 μέχρι την Ατλάντα του 1996 οι Κουβανοί πυγμάχοι μονοπωλούν τα μετάλλια αφούέχουν κατακτήσει συνολικά 32, από τα οποία τα 21 χρυσά (11 αργυρά και 2 χάλκινα). Μέσα σε αυτή την πορεία έλαμψε το άστρο του Τεόφιλο Στίβενσον, που για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος πυγμάχος που πέρασε ποτέ. Ο Στίβενσον δόξασε με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα του και αρνήθηκε πεισματικά τα υπέρογκα ποσά που του πρόσφεραν οι Αμερικανοί, προκειμένου να γίνει επαγγελματίας.

Και στα ομαδικά αθλήματα όμως, η παρουσία της χώρας του Κάστρο θεωρείται εξίσου σημαντική. Οι εθνικές ομάδες βόλεϊ, τόσο στους άνδρες αλλά ιδιαίτερα στις γυναίκες, αποτελούν το φόβο και τρόμο των αντιπάλων.

Ομως ακόμα και στο αγαπημένο άθλημα των Αμερικανών το μπέιζ μπολ οι Κουβανοί κατάφεραν να έχουν τα πρωτεία, αφού αναμφισβήτητα αποτελούν την ισχυρότερη δύναμη στο χώρο του αθλήματος.

Η εθνική μπέιζ μπολ της Κούβας στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης έφθασε στην ύψιστη διάκριση, αφού κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Αυτό το γεγονός ανάγκασε του Αμερικανούς μάνατζερ να βομβαρδίσουν με προτάσεις τους Κουβανούς παίκτες, προκειμένου να τους πάρουν στις ομάδες της χώρας τους, αλλά τελικά οι προτάσεις απέτυχαν παταγωδώς. Το μεγάλο όνομα στο χώρο αποτελεί ο Λινάρες που θεωρείται ο καλύτερος παίκτης σε όλο τον κόσμο. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Στίβενσον και αυτός είπε όχι στις πολλές προτάσεις για μεταγραφή σε επαγγελματική ομάδα, προτιμώντας να μείνει στη χώρα του.

Ιστορία γραμμένη με χρυσά γράμματα, λοιπόν, για τους Κουβανούς αθλητές, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Κούβα μπορεί και διαπρέπει και εκτός συνόρων.

ΜΠ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ