Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν εκβιαστικά οι καπνέμποροι

Μόλις το 1/3 της περυσινής παραγωγής έχει πουληθεί. Οι έμποροι επιχειρούν να εξαναγκάσουν τους παραγωγούς να πουλήσουν τα καπνά στη μισή τιμή από ό,τι αρχικά συμφώνησαν

"Τραβάνε το σχοινί" οι καπνέμποροι και λίγες βδομάδες πριν λήξει η τρέχουσα εμπορική περίοδος συνεχίζουν ασύδοτοι να εκβιάζουν με κάθε τρόπο τους καπνοπαραγωγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να πουλήσουν μισοτιμής τα καπνά. Οι καπνέμποροι ποντάρουν πλέον και στο γεγονός ότι οι παραγωγοί θα υποκύψουν τελικά, αφού κινδυνεύουν να μην πάρουν το κοινοτικό πριμ, αν δεν πουληθούν τα καπνά μέχρι τις 15 του Μάη.

Μέχρι τώρα έχει πουληθεί μόλις το 1/3 της περσινής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν πουληθεί 47.574 τόνοι σε σύνολο ποσόστωσης 126.174 τόνων, δηλαδή το 37,71%.Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε πουληθεί το 60,7% (76.918 τόνοι).Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που φέρει ακέραιες τις ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αντί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, κάλεσε σήμερα σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των καπνεμπόρων για να τους κάνει κάποιες συστάσεις...

Το πρόβλημα όμως παραμένει και οι καπνέμποροι που όλο το προηγούμενο διάστημα "ξεσάλωσαν" σε βάρος των καπνοπαραγωγών, θα επιμείνουν όπως δείχνουν τα πράγματα στην εκβιαστική - ληστρική τακτική τους, υπό την ανοχή της κυβέρνησης. Τα δείγματα γραφής που έδωσαν μέχρι τώρα οι καπνέμποροι είναι να εξαναγκάσουν τους παραγωγούς να δώσουν την παραγωγή τους με μειωμένες σε σχέση με τα συμβόλαια τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις πιέζονται οι παραγωγοί να υπογράψουν ότι έχουν εισπράξει προκαταβολή - που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εισέπραξαν - για να πληρωθούν τελικά μικρότερη εμπορική τιμή. Κατά κανόνα, όμως, οι καπνέμποροι υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα των καπνών για να "ρίξουν" την τιμή τους. Τώρα προστίθεται και ο εκβιασμός της επιδότησης, αφού αν δεν πουληθούν τα καπνά υπάρχει κίνδυνος να μην πάρουν οι παραγωγοί το πριμ και οι ομάδες παραγωγών που πήραν προκαταβολή από το πριμ να αναγκαστούν να την επιστρέψουν, αν μέχρι τις 15 Μάη δεν πουλήσουν τα καπνά. Οσο για την περίπτωση να δοθεί παράσταση στην εμπορική περίοδο, αυτό θα σημαίνει καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ και θα έχει πολλαπλές συνέπειες στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών.

Τα τερτίπια των καπνεμπόρων έχουν "δέσει" τα χέρια των καπνοπαραγωγών και οι αγοραπωλησίες προχωρούν όπως είναι φυσικό με ρυθμούς χελώνας. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, σε αρκετές ποικιλίες καπνών τα ποσοστά απορροφητικότητας κυμαίνονται γύρω στο 20% (π.χ. "μπασμάς", Κατερίνη - Σ79, Ελασσόνα, "τσεμπέλια" και "μαύρα",) ενώ στα καπνά της ποικιλίας Κατερίνης, σχεδόν όλη η παραγωγή παραμένει απούλητη και οι τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Με βάση πάντα τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού πλήρης απραξία επικρατεί σε γεωγραφικές περιφέρειες όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Πελοπόννησος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ