Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
"Αιμορραγία" 1,4 τρισ. δραχμών!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πραγματική αιτία της κρίσης σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

Τούτη την περίοδο που η κυβέρνηση, καθ' υπόδειξη των ξένων οικονομικών κέντρων, επεξεργάζεται σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης και με δικαιολογία την κρίση των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι σ' αυτά αποκαλύπτουν τους πραγματικούς αίτιους των μεγάλων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε εκδήλωση, στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της, προκύπτει ότι περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές διαφεύγουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

  • Η ετήσια εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία - πλην του ΙΚΑ - ανέρχεται σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ σε 300 δισ. δραχμές το χρόνο. Το ποσοστό εισφοροδιαφυγής, όπως τόνισε η ΠΟΠΟΚΠ, σε σχέση με τις εισπραττόμενες εισφορές κυμαίνεται σε 20 - 30%.
  • Το ΙΚΑ χάνει κάθε χρόνο άλλα 300 δισ. δραχμές απ' την εισφοροδιαφυγή.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ μαζί με τα πρόσθετα τέλη ανέρχονται σε 650 δισ. δραχμές σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ - αν και με τους τελευταίους υπολογισμούς του ίδιου του ΙΚΑ ανέρχονται σε 719 δισ. δραχμές.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές για έξι Ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΣΠΕΑΘ, ΤΕΑΥΕΚ, Μετάλλου) ανέρχονται σε 140 δισ. δραχμές.

Συνολικά δηλαδή για τα παραπάνω Ταμεία τα διαφεύγοντα έσοδα ανέρχονται σε 1,39 τρισ. δραχμές. Για το ΙΚΑ το 77% των βεβαιωμένων οφειλών προέρχεται απ' τον ιδιωτικό τομέα. Απ' αυτά τα τρομακτικά ποσά περίπου το ένα τρίτο είναι εισφορές των εργαζομένων που οι εργοδότες τις εισέπραξαν αλλά δεν τις απέδωσαν ποτέ, διαπράττοντας το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με χαριστικές δόσεις, τις οποίες οι εργοδότες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Απ' τους 217.000 οφειλέτες του ΙΚΑ υπέβαλαν αίτηση μόνο 44.000 οφειλέτες (ποσοστό 20%).

Ολα αυτά τα στοιχεία φαίνεται να περνούν "απαρατήρητα" απ' την κυβέρνηση. Κι ύστερα έρχεται ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, όπως έκανε απ' το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, να "διεκτραγωδήσει" την τραγική κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, και η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ φαίνεται να μη θέλει να αξιοποιήσει ως αγωνιστικό εφόδιο αυτά τα συντριπτικά στοιχεία. Ακόμα και το πλεόνασμα της κοινωνικής ασφάλισης - που προκύπτει απ' τις προσόδους της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων - το παρουσιάζει με αρνητικό τρόπο (Το οργανικό έλλειμμα για το 1996 είναι 80 δισ. δραχμές, ενώ οι πρόσοδοι της περιουσίας ανέρχονται σε 306 δισ. δραχμές. Το συνολικό, δηλαδή, πλεόνασμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι 226 δισ. για το 1996).

Η ΠΟΠΟΚΠ επαναφέρει την κύρια πρόταση των συνδικάτων για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (2/9 απ' τους εργαζόμενους, 3/9 απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 απ' τους εργοδότες), αλλά οι προτάσεις της Ομοσπονδίας διαπερνώνται και από "εκσυγχρονιστικές" εκτροπές που προωθεί η κυβέρνηση: Ζητά την ίδρυση χρηματοπιστωτικού συστήματος για την αξιοποίηση των πόρων των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς και διαχωρισμό των συντάξεων στην εργασιακή και την κοινωνική, με υπολογισμό βάσης την τελευταία δεκαετία ή το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος,ο οποίος επικέντρωσε σε βασικές προτάσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση, σημειώνοντας ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να της συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση και επισημαίνοντας ότι επιχειρεί, μέσω της "Λευκής Βίβλου", το σάρωμα σημαντικών ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και η πραγματικότητα (2013-09-11 00:00:00.0)
Μνημόνιο διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-05-07 00:00:00.0)
Οργιο εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής (2004-05-26 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο οι συντάξεις (2001-04-26 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά στοιχεία (2000-10-20 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κοινωνική ασφάλιση (1999-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ