Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μνημόνιο διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από μέρα σε μέρα θα σφραγίσει την αντιασφαλιστική λαίλαπα που ξεσήκωσε, και επίσημα, η χτεσινή κύρωση του «μνημονίου»

Οδηγός του κινήματος οι σύγχρονες ταξικές ανάγκες (φωτ. 1/5/2010)
Οδηγός του κινήματος οι σύγχρονες ταξικές ανάγκες (φωτ. 1/5/2010)
Το μνημόνιο διάλυσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης που ψήφισε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση είναι η απαρχή για ριζικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία διάλυσης είναι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που τις επόμενες μέρες έρχεται για ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και θα νομοθετεί το νέο σύστημα υποχρεωτικής εργασίας μέχρι τα 40 χρόνια. Ακόμα όμως και μετά από 4 δεκαετίες σκληρής και αδιάκοπης εργασίας το ύψος της σύνταξης πετσοκόβεται δραματικά ακόμα και σε σύγκριση με τη σύνταξη που δίνει σήμερα η πλήρης σύνταξη με 35ετία.

Σύμφωνα με αυτό το νέο σύστημα, ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου αντί της καλύτερης πενταετίας, ενώ ο συνολικός συντελεστής αναπλήρωσης για τα 40 χρόνια εργασίας θα είναι μόλις 48% αντί 70% που είναι σήμερα στην περίπτωση της 35ετίας. Επιπλέον, πέρα από τις μειώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, η κυβέρνηση από το Φθινόπωρο θα νομοθετήσει νέο χαράτσι για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά από 5% έως 9%.

Ειδικότερα στο μνημόνιο που συναποφάσισαν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό και το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια αρχίζοντας από φέτος, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις προβλέπεται:

  • Από 1/1/2011 καθορίζεται για όλα τα Ταμεία ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ακόμη και οι γυναίκες στο Δημόσιο θα φορτωθούν από 5 έως 17 χρόνια εργασίας από το 2011 μέχρι το 2013.
  • Καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2015, για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας.
  • Από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φεύγει στη σύνταξη πριν το 60ό έτος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν 40 χρόνια εργασίας.

Τα παραπάνω αφορούν όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993.

  • Οσοι συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 60ού και 65ου έτους ηλικίας (πριν το ανώτερο όριο) για κάθε έτος θα τους επιβάλλεται μείωση κατά 6%. Δηλαδή στην πενταετία, η μείωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το 65ο έτος. Η πραγματική μείωση, βέβαια, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού είναι σχεδόν αδύνατο στο 60ό έτος να έχει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, που απαιτούνται πλέον για πλήρη σύνταξη.
  • Μειώνεται και το ανώτερο όριο συντάξεων.
  • Καταργούνται τα ΒΑΕ, αφού η νέα λίστα δε θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής (που ούτως ή άλλως είναι αναντιστοιχία των σύγχρονων συνθηκών) λίστας του ΙΚΑ.
  • Συρρικνώνονται οι αναπηρικές συντάξεις με την «εισαγωγή αυστηρότερων όρων», αλλά και «τακτική επανεξέταση» της πλήρωσης των νέων προϋποθέσεων.
Κράτος και εργοδότες βουλιάζουν τα Ταμεία

Την ίδια στιγμή, στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία τον Δεκέμβρη του 2009, ενώ μόνο για το ΙΚΑ ήταν 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τον «ανήφορο» συνεχίζει να τραβά και η εισφοροδιαφυγή, αφού στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έφτασε να αποτελεί το 30% περίπου των εσόδων του Οργανισμού, απώλειες δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία, μεταξύ άλλων, αναδείχτηκαν χτες στο 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ.

Ταυτόχρονα, οι βεβαιωμένες οφειλές από ανεξόφλητες εισφορές των επιχειρηματιών τον Μάρτη του 2010 έφτασαν στο ΙΚΑ τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ τα 3,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ενώ τα έσοδα του ΟΑΕΕ παρουσιάζουν λογιστική αύξηση 5,6% το 1ο τρίμηνο του 2010 στην πραγματικότητα μειώθηκαν 17%. Η περιουσία των Ταμείων που πριν δυο χρόνια έφτανε τα 29,5 δισ. ευρώ, σήμερα ως αποτέλεσμα του χρηματιστηριακού τζόγου και των ομολόγων, μειώθηκε πάνω από 40%. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ΙΚΑ βαρύνεται με 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις «εθελούσιες εξόδους».

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «μέτρα» και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, τα έσοδα του ΙΚΑ από τρέχουσες εισφορές για τους 3 πρώτους μήνες του 2010 παρουσιάζουν μείωση του 10,20% και αν αυτό συνεχιστεί - σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ - στο τέλος του 2010 το ΙΚΑ θα έχει απώλεια εσόδων 1,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα στον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκτιμάται ότι από το 1993 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ