Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προστασία του καταναλωτή με... "τουφεκιές στον αέρα"

Στον εισαγγελέα παραπέμπονται γνωστά πολυκαταστήματα, επειδή στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τους πελάτες τους

Την ίδια στιγμή, που οργιάζει η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών από μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, μέσω των λεγόμενων πωλήσεων με δόσεις σε τιμές τοις μετρητοίς και άλλα αποπροσανατολιστικά κόλπα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αντιμετωπίζει με "τουφεκιές στον αέρα" το θέμα της προστασίας του καταναλωτή. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ελέγχους σε... είκοσι επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι έντεκα - μεταξύ αυτών μεγάλα και διαφημιζόμενα ως "έγκυρα" ονόματα της αγοράς ηλεκτρικών ειδών - κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών είτε με ανακριβή στοιχεία είτε με το να μην ενημερώνουν καθόλου για τις δόσεις.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης από την έρευνα του υπουργείου προέκυψε: πρώτον ότι οι ενδείξεις, που αναγράφονται σε ό,τι αφορά την πώληση με δόσεις, κυρίως στα λεγόμενα λευκά είδη και στα στερεοφωνικά συγκροτήματα ήχου είναι ελλιπείς και δεύτερον,πολλές φορές η τιμή τοις μετρητοίς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών που δε συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν και γνωστά ονόματα πολυκαταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών. Ηδη, όπως είπε, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα επτά επιχειρήσεις για επιβολή κυρώσεων εξαιτίας ελλιπών ενδείξεων και εικονικών τιμών τοις μετρητοίς. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις "Π. Κωτσόβολος ΑΕΒ"Ε, "Ράδιο Αθήναι", "Ράδιο Κορασίδη", "Κ. Στρατηγάκης ΑΕ", "Β. Ζαριφόπουλος ΑΕ", "Παπαβλασόπουλος", "Σφήκας Θεόδωρος". Στη νομαρχία παραπέμφθηκαν για παντελή έλλειψη πινακίδων οι: "Τένορα Τεχνική ΕΠΕ", "Ράδιο Λαύριο", "Υπεραγορά Θωμαδάκης ΕΠΕ", "Θωμαδάκης Ε", για την επιβολή προστίμων, που σύμφωνα με το νόμο ανέρχονται μέχρι 1 εκατ. δρχ. για κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τα προϊόντα που πωλούνται με δόσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από κάρτα, στην οποία να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: Η τιμή τοις μετρητοίς, η τιμή επί πιστώσει, ο αριθμός των δόσεων καθώς και το επιτόκιο, η προέλευση και η ποιότητα. Παράλληλα, στάλθηκε σχετική εγκύκλιος προς τις νομαρχίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην περιφέρεια.

Οι πιστωτικές κάρτες

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με αντικείμενο τους καταχρηστικούς όρους των πιστωτικών καρτών σε βάρος των καταναλωτών. Στα πλαίσια της αναμόρφωσης των συγκεκριμένων όρων θα συσταθεί ομάδα εργασίας με το... λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αφού στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, των τραπεζών, καθώς και των επιχειρήσεων που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες και εκπρόσωποι καταναλωτών. Από τη μεριά της η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με σχετική ανακοίνωσή της, απαντά ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως ήταν αναμενόμενο, με το επιχείρημα ότι η αγορά είναι απελευθερωμένη και σ' αυτόν τον τομέα, οπότε είναι υπόθεση των καταναλωτών να βρουν την κάρτα που τους εξυπηρετεί. Παράλληλα, διαψεύδουν ουσιαστικά ότι οι όροι είναι καταχρηστικοί, υποστηρίζοντας ότι "οι όροι των συμβάσεων για τη χορήγηση κάρτας είναι πλήρεις και σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζουν την ισόρροπη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων" και παραπέμπουν για την προστασία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες στον "κώδικα δεοντολογίας", που έχουν συστήσει αυτές - προφανώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους - τόσο για τις μεταξύ τους συναλλαγές όσο και για τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές. Πάντως, οι εκπρόσωποι των τραπεζών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσουν "τυχόν" καταχρηστικούς όρους, ενώ σε ό,τι αφορά τα ληστρικά επιτόκια, που επιβάλλονται στη χρήση πιστωτικών καρτών, που είναι υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού, εξέφρασαν, όπως και ο Μ. Χρυσοχοϊδης, την εκτίμηση ότι "θα" μειωθούν ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ