Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Σκάνδαλα και τραγέλαφος

Εργα δε γίνονται, εκδηλώσεις ματαιώνονται

Στη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97", "βιτρίνα" συγκάλυψης οικονομικών σκανδάλων του δικομματισμού προς όφελος της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" (τέτοια ήταν και η "Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα '85", αλλά δεν αποκαλύφθηκε χάρη στο συμβιβασμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με έναν, δήθεν, "οικονομικό έλεγχο" από το Ελεγκτικό Συνέδριο), όλα μπορεί να συμβούν... Οπως δεν έγιναν ούτε τα μεγάλα, ούτε πολλά από τα μικρά έργα πολιτιστικής υποδομής, αλλά και τα περισσότερα από τα πολλά μικρά που είχαν εξαγγελθεί, έτσι και από τη χιλιάδα περίπου τις εκδηλώσεις, που είχαν εξαγγελθεί, πολλές ματαιώνονται. Αλλά κι όσες γίνονται συνδέονται με σκάνδαλα (οικονομικά και άλλα). Ιδού, λοιπόν, τα τελευταία νέα του σταδιακού "προαγγελθέντος θανάτου" της "ΠΠ":

Προς το παρόν... κόβονται 235 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, γιατί τα 14,2 που είχαν προβλεφτεί μειώθηκαν στα 10 και στη συνέχεια στα 7,2 δισ., όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ Π. Θεοδωρίδης, επιμένοντας ότι "το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τη λαμπρότητα του θεσμού"!!! Οι ματαιώσεις αφορούν, κυρίως, σε συμμετοχές μεμονωμένων καλλιτεχνών. Δηλαδή, οι μη "σταρ" και "ατάλαντοι" στις δημόσιες σχέσεις κόβονται. Ο Π. Θεοδωρίδης δεν είπε τα αίτια, τους υπαίτιους και ωφελημένους των μέχρι τώρα σκανδάλων, παρά μόνο ότι "δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε διαδικασίες εγγυοδοσίας, μέσω του καλλιτεχνικού προγράμματος, για αποπεράτωση έργων. Αυτό δεν είναι μομφή εναντίον κανενός, αλλά διασφάλιση της πόλης".

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της "ΠΠ" οδηγείται στη ματαίωση εκδηλώσεων και λόγω της έλλειψης χώρων στέγασης των εκδηλώσεων. Αδυνατεί να κάνει το πρόγραμμα του επόμενου οχταμήνου, αφού και τα "μεγάλα γεγονότα" της άνοιξης (λ. χ. οι παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής και της Οπερας Βουκουρεστίου) αναβάλλονται επ' αόριστον. Το μοναδικό θέατρο που μπορούσε να τις φιλοξενήσει, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ακόμα ανακαινίζεται. Στον "αέρα" είναι και οι παραστάσεις του Εθνικού Μπαλέτου Λιθουανίας και της Οπερας του Πεκίνου (προγραμματίστηκαν για Μάη και Ιούνη). Σκέφτονται να τις στριμώξουν σε αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, που κατασκευάστηκε για συνέδρια. Εχουν ειδοποιηθεί για κάτι τέτοιο και το δέχονται τα συγκροτήματα; Αγνωστον...

Το θέατρο της ΕΜΣ, όπως ισχυρίζεται η καλλιτεχνική διεύθυνση του ΟΠΠΕ, "θα" είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Τα άλλα τέσσερα θέατρα (πρώην "Βασιλικό", "Ολύμπιον", Μονή Λαζαριστών, θέατρα στο λιμάνι) "θα" είναι έτοιμα κατόπιν εορτής, αν δε μείνουν κάποια για πάντα γιαπιά. Πρόβλημα υπάρχει και με τις καλοκαιρινές παραστάσεις: Το μοναδικό θέατρο που θα μπορούσε να τις φιλοξενήσει, το "Θέατρο Δάσους", δεν είναι βέβαιο αν θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού. Στο "Θέατρο Κήπου" (επρόκειτο να παραδοθεί το καλοκαίρι), η ανακαίνιση σταμάτησε λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο χώρο.

Η έλλειψη αιθουσών οδηγεί τον ΟΠΠΕ σε πρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά χώρους για παραστάσεις. 50 εκατ. πλήρωσε η "ΠΠ" στον ιδιοκτήτη του "Φιξ", προκειμένου αυτός να διαμορφώσει τις αποθήκες σε θέατρο, για την παράσταση "Κυριακή των παπουτσιών" του Λ. Λαζόπουλου. Να σημειωθεί πως τα τρία κλαμπ που λειτουργούν στο ΦΙΞ, όπως και το θέατρο -το οποίο μετά το καλοκαίρι η "ΠΠ" το... χαρίζει στον ιδιοκτήτη - δεν έχουν άδεια λειτουργίας, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνουν αδυναμία να τα βάλουν με όσους παρανομούν. Μεγάλος θόρυβος όμως έχει ξεσηκωθεί στη Θεσσαλονίκη και για την απόφαση του ΟΠΠΕ να χορηγήσει στον Λ. Λαζόπουλο 120 εκατ. δρχ., για την "Κυριακή των παπουτσιών" - έργο που θα εξασφάλιζε χορηγίες και θα είχε μεγάλες εισπράξεις, λόγω και των 7.000 δρχ. του εισιτηρίου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν, όπως κατήγγειλε προχτές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ, Αγάπιος Σαχίνης ότι πετάχτηκαν 170 εκατομμύρια,για την παραγωγή της παράστασης (120) και τη διαμόρφωση θεάτρου (50), χωρίς προηγούμενη άδεια, οπότε και η Εισαγγελία θα απαγορεύσει τη λειτουργία του. Εξάλλου "ο χώρος σφραγίστηκε πέντε φορές στο παρελθόν, γιατί δεν έχει έξοδο κινδύνου και ισάριθμες φορές ένα αόρατο χέρι τον αποσφράγιζε".Κι ενώ η "ΠΠ", με υπογραφή των διευθυντών της, σε σχετικό έγγραφο δήλωνε την επικινδυνότητα του χώρου, "χρηματοδότησε και το χώρο και την παράσταση του Λ. Λαζόπουλου. Ποιος πληρώνει τη ζημιά;" ρώτησε ο Α. Σαχίνης, του οποίου την καταγγελία επιβεβαίωσαν οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Πλην... ο Π. Θεοδωρίδης ισχυρίστηκε ότι "θέμα νομιμότητας του θεάτρου δεν υπάρχει. Μόνο θέμα με το εισιτήριο των 7.000 δρχ." (!). Από την πλευρά του ο Λ. Λαζόπουλος δηλώνει ότι αν δε ρυθμιστεί το θέμα του θεάτρου μέχρι τις 15/4, σταματά τις παραστάσεις.

Τέλος, η δικαστική έρευνα σχετικά με καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα στην "Πολιτιστική" συνεχίζεται από τον εισαγγελέα Εφετών Δ. Σιδέρη. Κυρίως ερευνάται η υπόθεση του "Βασιλικού Θεάτρου", τα άλλα μεγάλα έργα και οι πολυδάπανες εκδόσεις, με καταθέσεις εκπροσώπων φορέων, δημοσιογράφων, δημοτικών συμβούλων της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τώρα, κατ' επανάληψη έχει κληθεί στο γραφείο του Δ. Σιδέρη και ο Αγ. Σαχίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ