Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γκρίζα η επόμενη μέρα

Βαριά η ατμόσφαιρα χτες το πρωί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.Η μυρωδιά του καμένου, οι μαύροι όγκοι των καμένων τμημάτων της αίθουσας προβολής, η καπνιά, η μουντζούρα στον πρώτο όροφο "έσφιγγαν" την καρδιά των φίλων της, που διάβαιναν το κατώφλι της για να δουν την καταστροφή, από την προχτεσινή φωτιά. Οι υπάλληλοι και ο διευθυντής της προσπαθούσαν να απαλύνουν το γκρίζο της καταστροφής. Λιγοστές οι κουβέντες. Μοναδικό τους στήριγμα η ελπίδα πως έστω τώρα θα εκδηλωθεί επιτέλους έμπρακτα η "ευαισθησία" των υπευθύνων. Μετά από χρόνιο αγώνα για οικονομική στήριξη, για λύση των απαράδεκτων κτιριακών συνθηκών, για έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς της Ταινιοθήκης στον πολιτισμό της χώρας μας, ίσως τώρα η σπίθα γίνει "πυρκαγιά" για ευαισθητοποίηση του υπουργείου.

Δύο χιλιάδες φιλμ ξένων ταινιών μεγάλου μήκους, 450 ελληνικές ταινίες, 1.000 ντοκιμαντέρ, 130 ταινίες μικρού μήκους, 35.000 φωτογραφίες, 2.600 αφίσες, βιβλία, προγράμματα κτλ., όλα αποκτήματα της Ταινιοθήκης στα τελευταία 34 χρόνια, ευτυχώς είχαν μεταφερθεί, από το 1990, σε θαλάμους αποθήκευσης και συντήρησης στην Αγία Παρασκευή.

"Βλέποντας σήμερα το χώρο", μας λέει ο διευθυντής της ταινιοθήκης Θόδωρος Αδαμόπουλος,"διαπιστώσαμε ότι - ευτυχώς - κανένα μουσειακό ή αρχειακό υλικό δεν καταστράφηκε.Η καταστροφή από τη φωτιά, όμως, ήταν μεγάλη στην αίθουσα προβολής: μηχανήματα, έπιπλα, καρέκλες, ηχεία, στερεοφωνικά (...). Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ήταν πολύ παλιές. Η ζημιά από τη φωτιά υπολογίζουμε ότι αγγίζει τα 50 εκατομμύρια.Εκτός από την ταινία που προβαλλόταν τη στιγμή του βραχυκυκλώματος, καμία άλλη δεν καταστράφηκε. Ούτε το έντυπο υλικό. Αλλά η Ταινιοθήκη πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή. Είναι πηγή πληροφοριών, μνήμης, ιστορίας".

Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια της μηχανής προβολών στο δεύτερο όροφο. Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη η αίθουσα προβολών,όπου εκείνη την ώρα προβαλλόταν "Το τζιτζίκι", το οποίο παρακολουθούσαν 20 άτομα. Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν ακαριαία και σωτήρια, ενώ στο χώρο έσπευσε και ο υπουργός Πολιτισμού.

Σχετικά με τη χρήση του χώρου και τη διένεξη με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων,(στο οποίο ανήκει το νεοκλασικό και το διεκδικεί), ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι "για τη χρήση θα ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία" και μέχρι τις 6/6, που εκδικάζεται η υπόθεση, θα έχουν γίνει οι διακανονισμοί με το Ταμείο, ώστε να μην αλλάξει χρήση το ιστορικό κτίριο.

Αναφορικά με την αποκατάσταση του κτιρίου ανακοίνωσε ότι η Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων και Μνημείων συγκρότησε επιτροπή, που θα εκτιμήσει τις ζημιές.Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση, η οποία - ουσιαστικά - θα υλοποιεί παλαιότερη απόφαση για συντήρηση του κτιρίου.

Ο υπουργός μίλησε και για συγκρότηση Ενιαίου Εθνικού Κινηματογραφικού Αρχείου,με θεσμοθέτησή του στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ