Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Τίτος Βανδής "Κλάρενς Ντάροου"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας). -

Με επιτυχία ξεκίνησαν χτες το βράδυ οι παραστάσεις του Τίτου Βανδή και της Μπέττυς Βαλάση στο θέατρο "Βίλκα" της Θεσσαλονίκης, σε πανελλαδική πρεμιέρα για το αριστουργηματικό έργο του Ιρβινγκ Στόουν "Κλάρενς Ντάροου".Η αγωνία και το άγχος των συντελεστών της παράστασης έσβησαν αμέσως από την επιτυχία και τη συγκίνηση, που έδωσαν τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων θεατών που κατέκλυσαν το θέατρο. Οι όποιοι φόβοι για το εγχείρημα έσβησαν. Ο Τίτος Βανδής παρέλυσε την πλατεία.

Λίγο νωρίτερα έλεγε πως θα έπαιζε αυτό το έργο, έστω κι αν στην αίθουσα βρισκόταν μόνον ένας θεατής.Είναι έργο, που "έπρεπε να το παίξει" ακόμη κι αν δεν έβρισκε θέατρο. Εργο που εκφράζει έναν άνθρωπο που αγάπησε, που κατηγορήθηκε, που ξανασήκωσε το κεφάλι και που ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει ότι πριν απ' όλα είναι η ανθρωπιά, πριν απ' όλα είναι η αγάπη.

"Θα βγω στη σκηνή και θα προσπαθήσω να παίξω αυτόν τον άνθρωπο. Και πιστεύω ότι θα ξυπνήσει αισθήματα, θα εκπέμψει τα μηνύματα",έλεγε πριν από τη χτεσινή πρεμιέρα του έργου "Κλάρενς Ντάροου",στο θέατρο "Βίλκα" της Θεσσαλονίκης, ο δημοφιλής ηθοποιός Τίτος Βανδής.Ενώ για τη σκηνοθετική καθοδήγησή του από την Μπέττυ Βαλάση τόνισε: "Ποτέ δε θα έκανα μια δουλιά αν δεν έπαιρνα το καλύτερο. Η Μπέττυ έκανε οντισιόν μαζί μου. Δεκαπέντε χρόνια δίνει εξετάσεις".

Ομως πριν την παράσταση, ο Τ. Βανδής αγωνιούσε αν θα έχει απήχηση το έργο. Ηταν συγκινημένος, γιατί επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για το ανέβασμα του έργου "από καθαρά συναισθηματικούς λόγους". Ο Τίτος Βανδής γεννήθηκε στην Καβάλα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό "είναι μια από τις ευτυχισμένες του στιγμές, αφού τελικά παρουσιάζει το έργο αυτό, που τόσον καιρό μελετάει. Ενα έργο ζωής".

Αγωνιώντας και η Μπέττυ Βαλάση πριν την παράσταση έλεγε, ότι δεν επιδίωξε τον τίτλο του σκηνοθέτη. "Από φόβο αποφεύγω τον όρο σκηνοθεσία. Ομως, όπως και να το κάνουμε, γίνεται σκηνοθεσία. Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο και από την άλλη μεγάλο μάθημα. Ηταν σοβαρό για μένα να μαθητεύσω δίπλα στον Τίτο, ακολουθώντας όλη τη διαδρομή του επάνω στο συγκεκριμένο έργο, άσχετα με τις δικές μου ιδέες και παρεμβάσεις".Και ξεκαθαρίζει πως δεν περιμένει κρίση για τη σκηνοθετική δουλιά. "Γιατί είμαι τόσο σίγουρη, όντας η ίδια ηθοποιός, ότι όταν σβήσουν τα φώτα της πλατείας και ανάψουν τα φώτα της σκηνής, και ο Βανδής βρεθεί στο δικό του χώρο και αρχίσει η παράσταση, κανένας δε θα σκεφτεί τη σκηνοθετική παρέμβαση της Βαλάση. Η ικανότητα, η δεξιοτεχνία του Τίτου Βανδή, είναι αυτό που θα κυριαρχήσει".Και πραγματικά κυριάρχησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ