Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Στάση για απολύσεις εργαζομένων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Τρίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι 200 εργαζόμενοι του Οργανισμού, που απασχολούνται στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων τριών συναδέλφων τους και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε 84 υπαλλήλους.

Επανέρχεται, δηλαδή, το πρόβλημα των 200 εργαζομένων που προσλήφθηκαν από την Πολιτιστική και, ουσιαστικά, καλύπτουν πάγιες ανάγκες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της πόλης. Οι 200 εργαζόμενοι (καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ενωση Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας, από τότε που γνωστοποιήθηκε πως η σύμβαση εργασίας τους θα λήξει στο τέλος του 1997, με τη λήξη της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας"), διεκδικούν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και μόνιμη απασχόλησή τους στο ΥΠΠΟ.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εκτάκτων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η "ΠΠ" απέλυσε τρεις εργαζόμενους από την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, αφού τους άφησε απλήρωτους επί 3,5 μήνες και ενώ την προηγούμενη μέρα ο πρόεδρος του ΟΠΠΕ διαβεβαίωνε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πως "θα συζητηθεί το εργασιακό μέλλον των 200 υπαλλήλων". Ομως, εκτός από την απόλυση των τριών εργαζομένων, ο ΟΠΠΕ αφήνει απλήρωτους και άλλους 84 υπαλλήλους που απασχολούνται στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η Ενωση Εκτάκτων αναφέρεται και στον υπουργό Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι: "ενώ αρχικά διαβεβαίωνε ότι θα στηρίξει οικονομικά την ομαλή συνέχιση των έργων, τηρεί στάση "Πόντιου Πιλάτου" οδηγώντας τις Εφορείες σε εργασιακό μαρασμό, αφού το έργο τους παράγεται κυρίως από το έκτακτο προσωπικό, που αποτελεί και την πλειοψηφία των εργαζομένων σ' αυτές τις υπηρεσίες".

"Αλλων η ευθύνη"

Την πικρία του εκφράζει, με επιστολή στον Τύπο, ο Λάκης Λαζόπουλος,επειδή δέχτηκε "πυρά για παραλείψεις που βαρύνουν και αφορούν όχι τον ίδιο αλλά άλλους αρμόδιους, τη στιγμή μάλιστα - όπως επισημαίνει στην επιστολή - που ο ίδιος έθεσα το θέμα πολύ πριν αρχίσουν οι παραστάσεις και αμέσως μετά την έναρξη". Στην επιστολή του επισυνάπτει και έγγραφα που έστειλε προς τους κκ Θεοδωρίδη (καλλιτεχνικό διευθυντή της ΠΠ) και Λοϊζο (διευθύνοντα σύμβουλο), σχετικά με την ασφάλεια του χώρου που παραχωρήθηκε από τον ΟΠΠΕ για τις παραστάσεις της "Κυριακής των παπουτσιών".Εξάλλου, όπως τονίζει ο Λάκης Λαζόπουλος "η ευθύνη για το χώρο, την ασφάλεια και όλα τα συναφή αφορούν, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη σύμβαση, τη σχέση της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" με τον υπεκμισθωτή του χώρου, Ραπτάκη".

Πάντως, οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά, μετά την επίλυση των προβλημάτων (εξόδων κινδύνου, ασφάλειας του χώρου, φώτων ασφαλείας, πυρασφάλεια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ