Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εκλογές χωρίς εκπλήξεις;

ΣΟΦΙΑ. -

Στις κάλπες προσήλθαν χτες 6,8 εκατομμύρια Βούλγαροι ψηφοφόροι για να αναδείξουν το νέο Κοινοβούλιο της χώρας, όπου την απόλυτη πλειοψηφία αναμένεται να εξασφαλίσουν οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις για πρώτη φορά μετά το 1989.

Οι κάλπες στη Βουλγαρία άνοιξαν στις 06.00 το πρωί και έκλεισαν στις 19.00 το βράδυ. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν αργά το βράδυ του Σαββάτου. Οι βουλγαρικές εφημερίδες προέβλεπαν ότι η συμμετοχή θα φθάσει το 70 με 75% σε σχέση με το 61% του τελικού γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Νοέμβρη.

Οι εκπλήξεις σ' αυτές τις εκλογές αναμένεται να είναι αν όχι ανύπαρκτες... τουλάχιστον ελάχιστες! Οι Βούλγαροι, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπεύθυνο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, για την άνοδο της εγκληματικότητας και της διαφθοράς σε όλη την κλίμακα των κυβερνητικών υπηρεσιών, φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν μαζικά υπέρ του αυθεντικού διαχειριστή των επιταγών του ΔΝΤ, της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF) της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχτές από το ινστιτούτο "Sova - 5",το UDF αναμένεται να εξασφαλίσει το 56% των ψήφων και 135 από τις 240 έδρες της Βουλής, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα να πάρει το 23% και 55 έδρες.

Από τα 35 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές τρία μόνο, εκτός από το πρώην κυβερνητικό και την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσουν το φράγμα του 4% που θα τους επιτρέψει να μπουν στο Κοινοβούλιο. Η Ενωση Εθνικής Σωτηρίας (USN) που συσπειρώνει τους μοναρχικούς και τους αντιπροσώπους της τουρκικής μειονότητας, το Επιχειρηματικό Μπλοκ της Βουλγαρίας (BBB), κόμμα των μικροεπιχειρηματιών με εθνικιστικές τάσεις, και το κόμμα της Ευρωαριστεράς, που προήλθε από τους αντιφρονούντες του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων, Ιβάν Κοστόφ, δήλωσε ότι ακόμη και αν το κόμμα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ενωση Εθνικής Σωτηρίας (USN), που είχε προσκαλέσει την περασμένη Τρίτη στη Βουλγαρία τον πρώην βασιλιά, Συμεών τον Β. Ο Συμεών ζήτησε κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψής του στη Βουλγαρία, το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα μπορέσει να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την αναδιάρθρωση της βουλγαρικής οικονομίας.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 300% και την υποτίμηση κατά 600% του εθνικού νομίσματος, η Βουλγαρία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονα χώρας εκτιμά ότι πάνω από το 73% των οικογενειών ζει στα όρια της φτώχειας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ