Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με... ανακοίνωση "αντιδρά" η ΠΝΟ

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ναυτικής ομοσπονδίας απέρριψε και χτες τις προτάσεις ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και παραδέχεται ότι 6.000 ναυτεργάτες οδηγούνται άμεσα στην ανεργία

Με... έκδοση ανακοίνωσης αντέδρασε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην έφοδο που προετοιμάζουν οι εφοπλιστές σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών! Παρά τις θρασύτατες αξιώσεις των εφοπλιστών, όπως τις εξέφρασε στις 17 Απρίλη με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,Ι. Λύρας,για παραμονή στα ποντοπόρα πλοία μέχρι 8 Ελλήνων ναυτεργατών, η πλασματική πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε οι όλες της αντιδράσεις να περιοριστούν στην έκδοση μιας και μόνο ανακοίνωσης..! Ετσι απέρριψε την πρόταση της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του ετήσιου τακτικού Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ για απεργιακές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα την προστασία της απασχόλησης. Απόφαση που είχε παρθεί πολύ πριν οι εφοπλιστές προβάλλουν ωμά την αξίωσή τους προς τους ναυτεργάτες να δουλεύουν σαν Φιλιππινέζοι ή θα ναυτολογήσουν Φιλιππινέζους.

"Αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, πέραν από την εξαφάνιση των κατωτέρων πληρωμάτων, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα αναπαραγωγής στελεχιακού δυναμικού για την κάλυψη των θέσεων των αξιωματικών και βέβαια θα μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 6.000 συνάδελφοι", παραδέχεται στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ και συμπληρώνει ότι "όσον αφορά τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, έγιναν από το 1983 τρεις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, στηριγμένες και πάλι στην ίδια επιχειρηματολογία που ακούμε σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν πάνω από 35 χιλ. θέσεις εργασίας, να οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση χιλιάδες συνάδελφοι, χωρίς όμως τα πλοία να επιστρέψουν στο Εθνικό Νηολόγιο".

Σημειώνει επίσης, τις τεράστιες επιπτώσεις στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και στην εθνική οικονομία που θα έχει μια νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων και καταλήγει αναφέροντας: "Δεν μπορεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου να περνά πάντα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους Ελληνες ναυτεργάτες. Αυτή η απαράδεκτη, προκλητική και εξοργιστική τακτική πρέπει να σταματήσει" χωρίς βέβαια να αναφέρει πώς, αλλά απλώς σημειώνει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα "συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο"...

Επιπλέον, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής, απέρριψε και την πρόταση των δύο ναυτεργατικών σωματείων να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον κλάδο με πραγματικές αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ