Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Τριαντάχρονη κυβερνητική αδιαφορία

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ζητά την άμεση στέγαση της συλλογής

Σε αποθήκες παραμένει εδώ και 30 χρόνια και καταστρέφεται, λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων αρχών, μια σπάνια συλλογή από 288 έργα των σημαντικότερων δημιουργών της νεοελληνικής τέχνης.Πρόκειται για τη συλλογή της Πινακοθήκης Ιωαννίνων,η οποία δημιουργήθηκε το 1957 με πρωτοβουλία του σωματείου "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων".Στη συνέχεια στεγάστηκε εφτά χρόνια σε κτίριο ιδιοκτησίας των αδελφών Μελά και έκτοτε παραμένει άστεγη.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επισημαίνει και καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

"Πρέπει άμεσα να δοθεί μια οριστική λύση σ' αυτήν την περιπέτεια, πριν οι φθορές γίνουν ανεπανόρθωτες.Για το λόγο αυτό, όλες οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Την ευθύνη του συντονισμού πρέπει να έχει το υπουργείο Πολιτισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει τόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και η Εθνική Πινακοθήκη".

"Εάν η πολιτεία δεν έχει τη βούληση να λύσει οριστικά το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να επιστραφούν τα έργα στους δικαιούχους τους. Στόχος είναι να διαφυλαχτούν τα έργα και να εκτίθενται μόνιμα σε ένα χώρο αξιοπρεπή, ώστε η Πινακοθήκη Ιωαννίνων να παίξει επιτέλους το ρόλο της, δηλαδή να παρουσιαστεί στο κοινό".

Αναφερόμενοι στην "οδύσσεια" της ανεύρεσης μόνιμης στέγης, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Οι "Φίλοι των Ιωαννίνων" δώρισαν τη συλλογή στο δημόσιο, με την προϋπόθεση να εκτεθεί στο υπό ανέγερση τότε, Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα εκτίθενται σε μία αίθουσα μόνο 25 έργα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις αποθήκες, παραδομένα στη φθορά, λόγω έλλειψης χώρου".

"Για να δοθεί επιτέλους μια λύση σ' αυτήν την "οδύσσεια", πρέπει τα έργα ή να παραχωρηθούν στο Δήμο Ιωαννίνων ή να μεταβιβαστούν στην Εθνική Πινακοθήκη, με σκοπό να δημιουργηθεί παράρτημά της στα Γιάννενα.Αλλωστε η Εθνική Πινακοθήκη είναι ΝΠΔΔ και ο Ν. 1079/80 αρ. 2 αναφέρεται στη διάσωση και συντήρηση των καλλιτεχνικών θησαυρών, μέσω της δημιουργίας παραρτημάτων της σε άλλες εκτός της Αθήνας πόλεις. Οσο για το φλέγον ζήτημα της στέγης, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, στις 21/2/97, εξήγγειλε ότι παραχωρεί το κτίριο της παλιάς "Ζωσιμαίας Σχολής", ένα θαυμάσιο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ