Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αγωνίζονται να δικαιωθούν

Σημαντική δραστηριότητα ανέπτυξαν πρόσφατα οι Ελληνες που ζουν στην Ουγγαρία - με συνδιασκέψεις, επαφές και συναντήσεις με τοπικούς αντιστασιακούς παράγοντες και με Ελληνες που επισκέφθηκαν τη χώρα - με σκοπό να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να εκθέσουν τα άλυτα προβλήματά τους.

Στις 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε, στη Βουδαπέστη, η Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλήνων της Ουγγαρίας με την εκλογή των νέων οργάνων. Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Βασίλης Ψημμένος,γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Τάκη Ψημμένου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ στην Ουγγαρία

Με πρόσκληση της Ενωσης των Ούγγρων Αντιστασιακών - Αντιφασιστών, από τις 27 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη, επισκέφθηκε τη χώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,Γρηγόρης Φώτου.Με την επίσκεψή του αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο Οργανώσεις, που είχαν αρχίσει τον περασμένο Οκτώβρη στην Ελλάδα, όταν είχαν έρθει για επίσκεψη η αντιπρόεδρος της Ενωσης (ΜΕΑΣ) Κλάρα Σιουγκάρ, και ο Βαγγέλης Μπενάτος πρόεδρος του τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Ουγγαρίας.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε στην αίθουσα της ΜΕΑΣ, ήρθαν περίπου διακόσιοι Ελληνες βετεράνοι της Αντίστασης από Βουδαπέστη, Μπελογιάννη, Μίσκολτς, Πιτς και άλλες πόλεις. Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος των Ούγγρων αντιστασιακών Σιάντορ Σιάρκουζι,και αναφέρθηκε, με θαυμασμό, στο έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους φασίστες επιδρομείς. Επίσης στις σχέσεις που διατηρεί η ουγγρική ένωση, με τις αντίστοιχες αντιστασιακές της Ελλάδας. "Καλέσαμε - είπε - τον συναγωνιστή Φώτου γιατί ξέρουμε ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί είναι η πιο αρμόδια να υποκινήσει τη λύση των εκκρεμών προβλημάτων των πρώην πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Ουγγαρία".

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, σαν συναγωνιστής τους και σαν πρώην πολιτικός πρόσφυγας, τόνισε στην ομιλία του ότι η ΠΕΕΠΠ συνεχίζει να θεωρεί πολιτικούς πρόσφυγες όλους εκείνους τους αγωνιστές και τις οικογένειές τους, στους οποίους οι διάφορες διακρατικές συμβάσεις και οι σχετικοί νόμοι δεν τους εξασφάλισαν τις δυνατότητες να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα οι επαναπατρισθέντες και στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση που αναπτύσσει η ΠΕΕΠΠ για τη λύση των προβλημάτων τους, όπως η λύση των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τέτοια ζητήματα είναι η μεταφορά στην Ελλάδα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η επανάκτηση των κατασχεμένων και αρπαγμένων περιουσιών, η επανάκτηση της ιθαγένειας σ' όλους που τους έχει αφαιρεθεί, η εξασφάλιση της πολεμικής αναπηρίας στους αγωνιστές κ.ά. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η δουλιά της ΠΕΕΠΠ είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι νόμοι που υπάρχουν είναι πολύ ελλιπείς ή για μια σειρά ζητημάτων είναι τελείως ανύπαρκτοι. Η Βουλή και η κυβέρνηση δε δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον για τροποποιήσεις των σχετικών νόμων, ή την έκδοση νέων για την υπογραφή άλλων διακρατικών συμβάσεων με τις κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών για οριστική ρύθμιση των προβλημάτων.

Στη συζήτηση που επακολούθησε, οι παραβρισκόμενοι εξιστόρησαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις ταλαιπωρίες τους σε δικαστήρια και αρχές για την ανάκτηση των περιουσιών τους, που τελικά δεν ήταν αποτελεσματικές και συμφώνησαν ότι μόνο οργανωμένα και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να κινηθούν στο μέλλον.

Τέλος, οι συγκεντρωμένοι αντιστασιακοί ενέκριναν ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που αφορούσε όλα τα θέματα που θίχτηκαν στη συνάντηση.

Ο Γ. Φώτου, επίσης, συναντήθηκε με παλιούς αγωνιστές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και με Ελληνες της νεότερης γενιάς.

Συναντήσεις με τον βουλευτή Στρ. Κόρακα

Με την ευκαιρία των εργασιών, στη Βουδαπέστη, της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα των προσφύγων, μεταναστών και δημοσιογραφίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, μέλος της τριμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής, συναντήθηκε με τους Ελληνες πρώην πολιτικούς πρόσφυγες.

Ο Στρ. Κόρακας, στη συνάντηση, τόνισε, ανάμεσα στ' άλλα, ότι το θέμα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων επανήλθε στην πολιτική σκηνή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης με τη Ρουμανία, για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων από εκεί. Η Ρουμανία ήταν η τελευταία χώρα που υπέγραψε τέτοια σύμβαση. Αλλα και αυτή, όπως και οι άλλες συμβάσεις, δε λύνουν τα εκκρεμή από πολλά χρόνια προβλήματα. Αναφέρθηκε στις διακρίσεις που γίνονται στους αγωνιστές και τα παιδιά τους που είναι Σλαβομακεδόνες και που τους υποχρεώνουν να αλλάζουν τα ονόματά τους.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους αγωνιστές ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να λυθούν τα προβλήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφέρουν στο ΚΚΕ (2009-01-18 00:00:00.0)
ΚΗΔΕΙΑ (2005-08-21 00:00:00.0)
Συνάντηση πολιτικών προσφύγων (2002-06-27 00:00:00.0)
Συνάντηση των Πολιτικών Προσφύγων (2002-06-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2000-03-11 00:00:00.0)
Αλυτα τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων προσφύγων (1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ