Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλυτα τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων προσφύγων

Την Ουγγαρία επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου, προσκαλεσμένος της Ενωσης Ούγγρων Αντιστασιακών και Αντιφασιστών. Με τους Ελληνες της χώρας αυτής συναντήθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας

Συνάντηση με τους παλιούς αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, όπως και με τις νεότερες γενιές των Ελλήνων της Ουγγαρίας, είχε ο πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΕνωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), Γρηγόρης Φώτου,κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουγγαρία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φλεβάρη έως τις 6 Μάρτη, μετά από πρόσκληση τηςΕνωσης των Ούγγρων Αντιστασιακών και Αντιφασιστών,ενώ μια βδομάδα αργότερα οι Ελληνες της Ουγγαρίας συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ,Στρατή Κόρακα,με τον οποίο συζήτησαν τα χρόνια και άλυτα προβλήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γρ. Φώτου συναντήθηκε με 200 βετεράνους των αγώνων του λαού μας από τη Βουδαπέστη,το χωριό "Μπελογιάννης",το Μόσκολτς,το Πιτς και από άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, αλλά και με τον πρόεδρο των Ούγγρων Αντιστασιακών, Σιάντορ Σιάρκιουζι,ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις που διατηρεί η ουγγρική ένωση με τις αντιστασιακές οργανώσεις της Ελλάδας. "Καλέσαμε τον συναγωνιστή μας Φώτου να μας επισκεφτεί, γιατί ξέρουμε ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί είναι η πιο αρμόδια να υποκινήσει τη λύση των εκκρεμών προβλημάτων των πρώην πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Ουγγαρία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γρ. Φώτου, απ' την πλευρά του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαναπατρισμένοι, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση που αναπτύσσει η ΠΕΕΠΠ για τη λύση των προβλημάτων που εκκρεμούν και συνεχίζουν να εμποδίζουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. "Τέτοια εκκρεμή ζητήματα είναι η μεταφορά στην Ελλάδα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τα προβλήματα της απανάκτησης των κατασχεμένων και αρπαγμένων περιουσιών, της επανάκτησης της ιθαγένειας σ' όλους που τους έχει αφαιρεθεί, τα ζητήματα εξασφάλισης πολεμικής αναπηρίας στους αγωνιστές και σειρά άλλα ζητήματα", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ. Να σημειωθεί πως ο Γρ. Φώτου στις 2 Μαρτίου πήρε μέρος και μίλησε σε συγκέντρωση που έγινε στο χωριό "Μπελογιάννης".

Ο Στρατής Κόρακας

Παράλληλα οι Ελληνες της Ουγγαρίας συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη και στο χωριό "Μπελογιάννης" με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, ο οποίος ήταν μέλος της τριμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής που είχε πάρει μέρος στις εργασίες στη Βουδαπέστη της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα των προσφύγων, μεταναστών και δημογραφίας.

Ο Στρ. Κόρακας εξέφρασε τη συγκίνησή του που του δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθεί με τους πρώην πολιτικούς πρόσφυγες και τη γενιά των παιδιών τους, αν και, όπως είπε, η παραπάνω επιτροπή δεν ασχολείται με τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα ζητήματά τους παραμένουν άλυτα. Τόνισε ότι το θέμα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων επανήλθε στην πολιτική σκηνή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης με τη Ρουμανία για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισμένων από εκεί. "Η Ρουμανία ήταν η τελευταία χώρα που υπέγραψε τέτοια σύμβαση. Αλλά και αυτή, όπως και οι άλλες συμβάσεις, καθώς και οι σχετικοί νόμοι και διατάγματα που έχουν εκδοθεί ως τώρα δε λύνουν τα εκκρεμή από πολλά χρόνια προβλήματα και είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν και τροποποιηθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε τέλος σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως είναι το ζήτημα των πολεμικών συντάξεων, το θέμα της στέρησης της ελληνικής ιθαγένειας, των εθνικών διακρίσεων απέναντι στους Πομάκους ή τους Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες για την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή και ενδιαφέρουσα ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ