Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΣ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ενωτική ταξική Πρωτομαγιά στην πλατεία Συντάγματος

Αφιέρωμα του "Ριζοσπάστη" στην Εργατική Πρωτομαγιά, στο φόντο των σημερινών αγώνων, της ιστορίας του λαϊκού κινήματος και των εκδηλώσεων, που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα την Πέμπτη, 1η του Μάη

Κι αυτό το Πάσχα, κι αυτή η Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους να δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Η επίθεση αυτή αγκαλιάζει το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει - ακόμα πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές - τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θέλει να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, υλοποιώντας επιταγές των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βασικοί στόχοι είναι η συνέχιση της λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, στο όνομα της "οικονομικής σύγκλισης" στην πορεία για την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας απάντησαν σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλιάς, με σοβαρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αναπτύχθηκε σοβαρό κίνημα αλληλεγγύης ανάμεσα σε διάφορα τμήματα εργαζομένων. Οι αγώνες αυτοί, από τη μια εξέφραζαν την αντίθεση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη ανέτρεψαν τις διάφορες θεωρίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν διάθεση να παλέψουν, ή ότι τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο".

Μέσα και απ' αυτούς τους αγώνες φάνηκε πιο καθαρά ο αντεργατικός - αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κορυφαίων οργανώσεων δεν έκαναν το ταξικό τους χρέος να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, να κάνουν αγώνες, ώστε να μπει φραγμός στην κυβερνητική επίθεση.

Το εργατικό κίνημα σε λίγες μέρες, την Πρωτομαγιά, θα κάνει απολογισμό της δράσης του, αλλά και θα βάλει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Οι κομμουνιστές επωμίζονται ξεχωριστές ευθύνες στην προετοιμασία και οργάνωση της αντίστασης και κυρίως της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Η απάντηση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη δε θα είναι οι στημένοι διάλογοι, αλλά οι αγώνες, οι συντονισμένες κινητοποιήσεις πάνω σε κοινά αιτήματα ανάμεσα στους εργάτες, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες.

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι πραγματικά ενωτική, μαζική, ταξική. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη κάτω από τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα - τα ποτισμένα με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών - στην πλατεία Συντάγματος.


ΣΕΛ.  2,    6,    8   -   11

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ