Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Δώρα πασχαλινά, για μεγάλους και παιδιά

Της Πέπης ΔΑΡΑΚΗ

Ενα δώρο διαχρονικό, πολύτιμο, με οικουμενική πολιτισμική σφραγίδα, ένα δώρο για μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα, αλλά και για το Πάσχα και όλη τη ζωή! Αυτό το δώρο είναι ένα ΒΙΒΛΙΟ.

Το πιο βολικό και φτηνό μέσο μόρφωσης είναι το βιβλίο. Και μπορούν να το έχουν όλοι. Το βιβλίο είναι ένας πιστός φίλος, σύμβουλος και δάσκαλος, που δε μας εγκαταλείπει ποτέ. Μπορούμε να το έχουμε στο σπίτι μας και να μας εξυπηρετεί, όποτε το χρειαζόμαστε. Διαλύει την άγνοια και τα σκοτάδια του νου. Ξυπνάει το πνεύμα του ανθρώπου και τον προβληματίζει για τον εαυτό του και για το δικαίωμά του να αγωνίζεται, να βελτιώνει αδιάκοπα τη ζωή του.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου έρχονται μηνύματα πανανθρώπινα, που δεν είχαμε σκεφτεί, γεγονότα που συνταράζουν κι αλλάζουν την όψη του κόσμου. Ολη η πείρα της ανθρώπινης φυλής, χάρη στο βιβλίο, γίνεται κτήμα μας, συμπληρώνει τη δική μας, τη μικρή, και γινόμαστε καλύτεροι, σοφότεροι, ανθρωπινότεροι. Οι τρομακτικές δυνάμεις διαφώτισης που περιέχει, το κάνουν εύφλεκτη ύλη για την ψυχή του ανθρώπου. Η ελευθερία που ξεπηδά από το βιβλίο μπορεί να χτυπήσει κάθε μορφή δουλείας. Αυτά επιβεβαιώνονται και επικυρώνονται από τη μανιώδη καταστροφή των προοδευτικών βιβλίων από τα φασιστικά καθεστώτα που αντιμάχονται και πολεμούν την πρόοδο.

***

Πάνω απ' όλα το βιβλίο μάς φέρνει κοντά στον άνθρωπο, τον ξένο, τον μακρινό. Μας συναδελφώνει μαζί του, καθώς ανακαλύπτουμε πως ο ανθρώπινος πόνος μοιάζει με το δικό μας, πως τα όνειρα των ανθρώπων κάπου συναντιούνται.

Κι όλα αυτά μέσα στις σελίδες των βιβλίων, που μας χαρίζουν μια πνευματική ευτυχία με την ονειρική της μαγεία.

Το βιβλίο στα χέρια του παιδιού παίρνει μια άλλη σημασία. Του δίνει χαρά, αλλά και το βοηθά να μορφώνεται, χωρίς να το κουράζει ή να το κάνει να πλήττει. Το φέρνει σ' επαφή με τον κόσμο της γνώσης, στοιχείο βασικό για την πνευματική του ανάπτυξη.

***

Η περιέργεια του παιδιού να μάθει και να γνωρίσει τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη κι ένα βιβλίο είναι ένα ισχυρό ερέθισμα. Η περιέργεια το ωθεί να ψάξει να βρει τα μυστικά που κρύβει μέσα στις σελίδες του. Και κάθεται και το διαβάζει αμέσως. Οι παιδαγωγοί συμβουλεύουν να αξιοπούν οι γονείς την ψυχολογική αυτή ανάγκη του παιδιού, την περιέργεια και τη δίψα να γνωρίσει, να μάθει και να φροντίζουν και την πνευματική του ανάπτυξη με την ίδια έννοια και ευθύνη που φροντίζουν και για τη σωματική του ανάπτυξη και του δίνουν κάθε μέρα το αυγό, το γάλα, το ψωμί. Να έχουν στη διάθεσή του και όμορφα λογοτεχνικά βιβλία. Ετσι θα το βοηθήσουν να γίνει με το διάβασμα ένας φιλαναγνώστης και να διαμορφωθεί σε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Το παιδί που συνηθίζει από τη μικρή του ηλικία να διαβάζει κάθε μέρα, ασκείται να σκέφτεται, να κρίνει σωστά καταστάσεις και πράγματα και να καλλιεργείται πνευματικά.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι αυτοί που θα φέρουν σ' επαφή το παιδί με το βιβλίο. Αποτελεσματικότερος τρόπος είναι το παιδί να βλέπει μέσα στο ίδιο του το σπίτι, κάθε μέρα, τους γονείς του μ' ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζουν. Κι όπως έχει την έμφυτη τάση να μιμείται το καθετί, θα κάνει κι αυτό το ίδιο. Θ' αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα.

Η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία μέσα από την καλλιτεχνική, την αισθητική συγκίνηση, στέλνει στο παιδί μηνύματα πανανθρώπινης σημασίας: τα ιδανικά της αγάπης στο συνάνθρωπο, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάση για να δημιουργηθεί ένας σκεπτόμενος άνθρωπος (2022-04-02 00:00:00.0)
Η δύναμη του βιβλίου είναι μεγάλη (2014-12-25 00:00:00.0)
Γιατί ο εγκέφαλος προτιμά το χαρτί (2013-12-22 00:00:00.0)
«Κλείνοντας το μάτι»... στο μέλλον! (2008-03-30 00:00:00.0)
Πρόβλημα με επικίνδυνες διαστάσεις (2007-07-29 00:00:00.0)
Πενθεί το «Διαβάζω» (2003-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ