Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Χιλιάδες Πρωτομαγιές

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

"Γιατί, σύντροφε;"

"Τι, γιατί;"

"Γιατί κλαις;", ρωτάω

"Δεν κλαίω!"

"Πώς δεν κλαις, τα μάτια σου τρέχουν".

"Αυτά τρέχουν, εγώ, όμως, δεν κλαίω"!

Ηταν Σταδίου και Βουκουρεστίου και κοίταζε το πλήθος, που ανέβαινε από την Ομόνοια. Τις κόκκινες σημαίες και τα κόκκινα πανό. Τα κόκκινα τραγούδια και τις κόκκινες ελπίδες. Και έκλαιγε!

"Γιατί, κλαις;", επέμενα από ενδιαφέρον.

"Κλάμα είναι αυτό;", μου λέει θυμωμένος. "Εχεις δει πολλούς να κλαίνε κοιτώντας έτσι ψηλά; Κλάμα είναι, όταν κλαις με σκυμμένο κεφάλι. Εγώ κοίτα πώς κλαίω. Κλαίω, κοιτώντας τους ανθρώπους, που έρχονται καταπάνω μου, στα μάτια. Και πιο ψηλά από τα μάτια, στο κούτελο".

"Ομως, τα μάτια σου είναι υγρά".

"Ας είναι. Μάτια είναι αυτά, ό,τι θέλουν κάνουν. Εμένα θα ρωτήσουν; Τους είπα εγώ, λες, να δακρύσουν; Εγώ, απλώς, τους είπα να δουν. Να τα δουν όλα. Και αυτά που φαίνονται, και τα άλλα, που υπάρχουν, αλλά δε φαίνονται, ακόμα... Και αυτά, έτσι που κοίταζαν, τον κόσμο, που έρχεται, τα έπιασε η συγκίνηση. Θυμήθηκαν όλες του κόσμου τις Πρωτομαγιές. Χιλιάδες Πρωτομαγιές. Χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτελεσμένους. Τραυματίες, συγκρούσεις με την αστυνομία, ξύλο, συλλήψεις. Το οχτάωρο. Τον πόλεμο. Την Καισαριανή. Τη μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ, εδώ σ' αυτήν την πλατεία. Πολύ, λες θέλουν;.. Βούρκωσαν. Ομως, σε βεβαιώνω, δεν κλαίω. Δεν είναι κλάμα αυτό που στάζει. Να, πιάσε! Νεράκι αφήνω να βγει από μέσα μου, για να ποτίσει τη γης, που σκεπάζει όλα ετούτα τα θύματα. Από τη μια άκρη του ορίζοντα στην άλλη".

Μιλώντας απλώνει τα τεράστια χέρια του και μου δείχνει τα τέσσερα σημεία του ουρανού.

"Κοίτα", μου λέει, "μια αγκαλιά είναι ο κόσμος. Εδώ μπροστά μου περπατάει το Βιετνάμ, περπατάει η Κούβα, περπατάει το φθηνό μεροκάματο, η ανεργία, ο αναλφαβητισμός, ο ρατσισμός, τα άσιτα παιδιά της Αφρικής, οι μετανάστες. Με νοιάζει, λες, εμένα, σε τι γλώσσα τραγουδάει ετούτος ο κόσμος; Εγώ ξέρω πως ετούτες οι κόκκινες σημαίες οδηγούν στη σύγκρουση. Οδηγούν στην ελπίδα. Γι' αυτό κλαίω. Κλάματα χαράς είναι, τι νομίζεις; Θα έκλαιγα εγώ, πιστεύεις, από παράπονο; Εχω πίκρα, λες, μέσα μου; Οργή έχω εγώ. Θυμό! Τέτοια κλάματα, μάλιστα, δέχομαι πως τα βγάζω. Και αν θέλεις να ξέρεις, όταν με πιάνουν τέτοια κλάματα, δεν κάνω και τίποτα, για να τα εμποδίσω. Τα αφήνω να τρέξουν. Τα βοηθάω κιόλας. Τα σπρώχνω να γίνουν ποτάμια. Ορμητικά νερά και δύναμη, που να μην αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους. Να γίνουν όπως ετούτος ο κόσμος. Τους βλέπεις; Τράβα, αν έχεις τα κότσια να τους σταματήσεις! Εμπα μπροστά και φράξε τους το δρόμο, αν τολμάς. Θα σε πάρουν φαλάγγι".

Ανασηκώνεται στις μύτες. Βάζει και το χέρι του σαν γείσο (μπορεί, μέσα του, να χαιρέταγε κιόλας - στρατιωτικά - τον κόσμο που πέρναγε μπροστά του) και κοιτάζει μια κατά την Ομόνοια και μια κατά το Σύνταγμα. Και ενώ τα μάτια του δε λένε να σταματήσουν, ένα τετράνοιχτο χαμόγελο σκάει τα χείλη του. Το πρόσωπό του γίνεται σαν εκείνο τα θαύμα της φύσης, που βρέχει με βροχή δυνατή, ενώ έχει λιακάδα. Αυτός είναι ευτυχισμένος και την ίδια στιγμή κλαίει.

"Ετσι είναι ο άνθρωπος", μου λέει " "και άμα σ' αρέσει. Εγώ κλαίω γιατί ελπίζω. Γι' αυτό κλαίω. Γιατί βλέπω ετούτο τον κόσμο κόντρα στις αναποδιές να μην εγκαταλείπει. Να πιστεύει και να φωνάζει την πίστη του. Να με κάνει περήφανο. Ναι, περήφανο!.. Και αφού λες ότι σου οφείλω μια απάντηση, μάθε λοιπόν πως κλαίω από περηφάνια. Εχεις ματαδεί κλάματα από περηφάνια; Να, κοίτα τα. Αυτό το χρώμα έχουν. Και αυτή τη γεύση"!

Το ίδιο απόγευμα, στον Περισσό, νιώθω μια γλυκιά αλμύρα να φτάνει στην άκρη από τα χείλη μου. Φέρνω τη γλώσσα μου και ακουμπάω. Τι γεύση! Εδώ απόψε, δε θα γλιτώσει κανένας. Θα μεθύσουμε όλοι. Η Κομμουνιστική Νεολαία κάνει το έβδομο βήμα της. Ανεβαίνει το έβδομο σκαλί προς το σοσιαλισμό. Και τραγουδάει. Και χειροκροτεί. Και ερωτεύεται. Και δεν υποχωρεί.

"Σύντροφε, γιατί κλαις;"

"Γιατί έτσι θέλω. Γιατί είμαι περήφανος. Κλάψε και συ, άμα νιώθεις έτσι. Και άμα δε νιώθεις, κοίτα να νιώσεις. Ετούτα τα παιδιά, κόντρα στις αναποδιές, θα φτιάξουν τον κόσμο καλύτερο. Το είπαμε το πρωί στο Σύνταγμα, το λένε απόψε εδώ μέσα"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες Πρωτομαγιές(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ