Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το αντι-κουρδικό "σαφάρι" συνεχίζεται...

ΑΓΚΥΡΑ.- Αποφασίζοντας επιτέλους να μιλήσουν, έστω και με λεπτές διπλωματικές διατυπώσεις, για τη συνεχιζόμενη εισβολή του τουρκικού στρατού σε ιρακινό έδαφος, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερμπακάν να "σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα", ενώ οι σύμμαχοι της Τουρκίας τής ζήτησαν, πιο διακριτικά ακόμη, να "συντομεύει" την επιχείρηση, η Βαγδάτη απαίτησε - καθόλου διακριτικά αυτή - παρέμβαση του ΟΗΕ και η Δαμασκός μίλησε ξεκάθαρα για "εισβολή". Η απάντηση της Αγκυρας: Χτες έστειλε αθρόες ενισχύσεις στην περιοχή, μαζί με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Το "σαφάρι" με έπαθλο κουρδικές ζωές συνεχίζεται...

Ενδείξεις γενίκευσης της σύγκρουσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρόιτερ", δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά με στρατιώτες και ενισχύσεις πέρασαν χτες τα σύνορα του Ιράκ. Ομως η κατάσταση στη "ζώνη πυρός" είναι αδύνατο να εξακριβωθεί, καθώς η πρόσβαση σε δημοσιογράφους είναι - από την έναρξη της επιχείρησης, εδώ και μία βδομάδα - απαγορευμένη.

Οπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" και το πρακτορείο "Ανατολή", επικαλούμενα τουρκικές στρατιωτικές πηγές, πλέον των 1.300 ανταρτών του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Τετάρτη. Κατά τις ίδιες πηγές, περίπου 1.500 Κούρδοι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός - προχτές βράδυ από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Τουρχάν Ταγιάν - ανέφερε 1.142 νεκρούς αυτονομιστές αντάρτες, ενώ κατά τουρκικές στρατιωτικές πηγές στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 12 Τούρκοι στρατιώτες.

Το "Ρόιτερ" μετέδωσε μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με την οποία "η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα (...) θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, που δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία, καταπιέζει τον λαό της περιοχής και επιδιώκει περιφερειακή κυριαρχία".

Η Αγκυρα ζήτησε από την Τεχεράνη να κλείσει τα σύνορά της στο PKK, χωρίς να λάβει δημόσια απάντηση από την ιρανική κυβέρνηση.

Το κουρδικό πρακτορείο DEM ανέφερε ότι τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα "Κόμπρα" βομβαρδίζουν την περιοχή Μετίνα, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από εκατό εξόδους από βάσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και τη Μαλάτια προς την κοιλάδα Ζαπ.

Από το Λονδίνο, εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου δήλωσε στο "Ρόιτερ" πως το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που υποστηρίζει εξ αρχής την επιχείρηση κατά των ανταρτών, κατέλαβε και τα έξι γραφεία του ΡΚΚ στην πόλη Αρμπίλ και εκτέλεσε αιχμαλώτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι, οι 28 μετά τη σύλληψή τους.

Οι αντάρτες του ΡΚΚ απάντησαν με σποραδικές επιδρομές και επιθέσεις στην τουρκική ενδοχώρα, επιχειρώντας να αποσπάσουν την προσοχή του στρατού, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να το έχει επιτύχει.

Ακόμη μια αποτυχία της αντιπολίτευσης

"Αναίμακτα" υπερέβη και τη χτεσινή πρόταση μομφής η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ, αφού η ψηφοφορία στη Βουλή απέβη υπέρ της. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και τα κόμματα των άλλοτε σοσιαλδημοκρατών είχαν υποβάλει την πρόταση με το - αρκετά προσχηματικό - αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση "απειλεί να μεταλλάξει τον κοσμικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους" προς το ισλαμικότερο, αλλά η επιμονή της Τανσού Τσιλέρ στη στήριξη της κυβέρνησης Ορθού Δρόμου - Ευημερίας και η υποστήριξη του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας απέτρεψαν την πτώση του Ερμπακάν.

Πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται "υπό πίεση", για να μην παρεκτραπεί από τις επιταγές του "τοποτηρητή του κεμαλισμού" στρατού. Το επιτελείο αναμένεται να απομακρύνει από το σώμα, την προσεχή Δευτέρα, πάνω από 100 αξιωματικούς, όπως έγραψε η εφημερίδα "Μιλιέτ", για να εμποδίσει τις προσπάθειες ορισμένων ισλαμικών οργανώσεων να διεισδύσουν στο στρατό.

Ο Ερμπακάν πιθανότατα θα "υποταχθεί" στην απόφαση των στρατηγών και θα επικυρώσει την απομάκρυνση των αξιωματικών σε ένδειξη "καλής θέλησης" προς τους στρατιωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ