Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε έξαρση η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή μεγάλων επιχειρήσεων

Οι 7 ισχυρότερες εφορίες, που συγκεντρώνουν το 52% των συνολικών φορολογικών εσόδων και έχουν πελάτες μεγάλες εταιρίες (ΑΕ και ΕΠΕ) στο α' τετράμηνο του 1997, σημείωσαν αύξηση μόλις 4-4,5% στα έσοδα

Νέα έξαρση φαίνεται ότι σημείωσε το 1997 η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή από τις μεγάλες εμποροβιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες, τράπεζες, πολυκαταστήματα κλπ.). Αυτό σηματοδοτεί ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, που εισέπραξαν στο πρώτο τετράμηνο του 1997 οι 7 μεγάλες Εφορίες (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες), "πελάτες" των οποίων είναι οι Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι 7 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας (ΦΑΕΕ, ΦΑΒΕ) της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης - που συγκεντρώνουν κοντά στο 52 των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους - παρουσιάζουν αύξηση των εσόδων κατά μέσο όρο 4%-4,5%.Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αν παρθεί υπόψη ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφια και σε ορισμένες περιπτώσεις τριψήφια ποσοστά.

Αντίθετα, οι μικρότερες εφορίες (πελάτες των οποίων είναι μισθωτοί - συνταξιούχοι - αγρότες - ελεύθεροι επαγγελματίες - βιοτέχνες και μικρέμποροι) παρουσίασαν αύξηση των φορολογικών εσόδων κοντά ή και πάνω από τον κυβερνητικό στόχο, που για ολόκληρο το 1997 ήταν 14,6%.Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα όλων των παραπάνω συνεχίζουν και το 1997 να αυξάνονται με μονοψήφιο αριθμό. Αποτελεί κοινό - πια - μυστικό ότι τα ποσοστά αυξήσεων των μισθών, των συντάξεων, αλλά και κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό, για να μην αναφερθούμε στις περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν ζημιές.

Η μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων, που προήλθε από την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, δε στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την ισχνή αύξηση των φορολογικών εσόδων από μεγάλες επιχειρήσεις. Ετσι, η μικρή αύξηση (γύρω στο 8%) των συνολικών φορολογικών εσόδων στο πρώτο τετράμηνο οφείλεται και στην απαράδεκτα χαμηλή αύξηση (4-4,5%) των εσόδων που είχαν από τους "πελάτες" τους (ΑΕ και ΕΠΕ) οι μεγάλες ΔΟΥ.

Η μέχρι τώρα πορεία είσπραξης των φορολογικών εσόδων - που σηματοδοτεί και έξαρση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής από τους μεγαλοεπιχειρηματίες - επιτείνει το ήδη οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα.Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες, ότι και το Μάη οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων ήταν ισχνές και το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο παρέμεινε κάτω από 10%, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση στα κρατικά ελλείμματα.

Κι αυτό, γιατί περιορίζονται οι πιθανότητες να πιαστεί ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση για αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων στο 1997 κατά 14,6% (με βάση τον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή) και κατά 17,5% (αν παρθεί υπόψη η υστέρηση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων το 1996 κατά 300 δισ. δραχμές).

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ