Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δηλώσεις Λίλιτς για αυτονομιστές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, πρόσφερε στους αυτονομιστές Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου την επιλογή ανάμεσα στο σεβασμό του Συντάγματος και την εγκατάστασή τους στην Αλβανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου, ο Λίλιτς, αναφερόμενος στο πρόβλημα ορισμένων εθνικιστών Αλβανών, που επιθυμούν δικό τους κράτος, είπε: "Αυτή η διεκδίκηση δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Τέτοιο κράτος υπάρχει: Αρκεί να περάσουν τα σύνορα και θα έχουν το αλβανικό κράτος τους". Και κατέληξε, λέγοντας ότι το Βελιγράδι δεν επιθυμεί διενέξεις μεταξύ των εθνοτήτων, καθώς "έχει ανάγκη από ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάκαμψη".

Το ίδιο 24ωρο, είκοσι Αλβανοί από το Κόσσοβο καταδικάστηκαν από σερβικό δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης από δύο έως δέκα χρόνια, με την κατηγορία της δημιουργίας παράνομης οργάνωσης, που απέβλεπε στην προσάρτηση της επαρχίας αυτής στην Αλβανία.

Ο κύριος κατηγορούμενος, ο Αβνί Κλινάκου, 32 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων. Οι 20 Αλβανόφωνοι, εκ των οποίων δύο γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι, επειδή δημιούργησαν σε συνθήκες παρανομίας το Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κόσσοβο και γιατί προετοίμαζαν "ένοπλη εξέγερση" των Αλβανών που ζουν στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ