Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γεύση από... "βιτρίνα"

Ξενάγηση στη "βιτρίνα" της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,το Σαββατοκύριακο, σε 60 πρέσβεις, διπλωμάτες και μορφωτικούς ακόλουθους, με συνοδεία 30 δημοσιογράφων από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο,τι είδαν οι ξένοι προσκεκλημένοι ήταν μία σύνοψη του τι μέλει γενέσθαι το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Μια μικρή γεύση που δε συνάδει καθόλου με τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις που εκπέμπονται από τους υπευθύνους της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".

Του χαιρετισμού που απηύθυναν το Σάββατο το πρωί - σε αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου - ο υπουργός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της "ΠΠ" Π. Θεοδωρίδης, προηγήθηκε ένα φιλμ για τη Θεσσαλονίκη, που με προχειρότητα, μάλλον, κονιορτοποιούσε τα στοιχεία της πόλης παρά τα αναδείκνυε. Το ίδιο συνέβη και το βράδυ του Σαββάτου, στο Κυβερνείο, όπου την απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς στα γερμανικά, από την ηθοποιό Εντίτ Κλεβέρ, διαδέχτηκε χορογραφία του Ντανιέλ Ρομέλ, η οποία παρέπαιε ανάμεσα στο ανατολίτικο "οριεντάλ", την κλασική Δύση και τη σύγχρονη Ελλάδα του μπουζουκιού. Δηλαδή πλήρης σύγχυση...

Το πρωί του Σαββάτου μοιράστηκαν, εξάλλου, δύο πολυσέλιδα φυλλάδια με τις εκδηλώσεις του πρώτου τετραμήνου και 311 κατασκευαστικά έργα, κυρίως έργα... επί χάρτου. Μπορεί η έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους να αποτελεί "κράχτη" των εκδηλώσεων, η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Ορους, ούτε έχει υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο με τον "Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".Να σημειωθεί ότι τα 2 δισ.,από τα 10 δισ. που θα κοστίσει συνολικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφορούν στην έκθεση. Πάντως ο Οργανισμός είχε υποβάλει προϋπολογισμό 17 δισ. δραχμών.

Για τα έργα υποδομής, ο Οργανισμός είναι τόσο εκτεθειμένος,που ο υπουργός Πολιτισμού κάθε φορά που καλείται να απαντήσει σε αυτό το θέμα σπεύδει να "θεωρητικοποιήσει" τις τραγικές καθυστερήσεις λέγοντας "η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δε σημαίνει κατασκευαστικά έργα. Το 1997 είναι μόνο η αφορμή για έργα υποδομής".Υπενθυμίζει επίσης ότι "τα έργα όχι μόνο είναι θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ", αλλά και "έχουν προβλήματα νομικά". Παρ' όλα αυτά ο καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν αποκαλυπτικός: "οι υπάρχοντες χώροι εμένα μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Είναι βέβαια κουρασμένοι. Θα τους ήθελα πιο φρέσκους, αλλά, δε βαριέσαι, κάνουμε τη δουλιά μας" (!). (Τα τεχνικά έργα έχουν προϋπολογιστεί στα 52 δισ. ).

Οι πρέσβεις και διπλωμάτες ξεναγήθηκαν, επίσης, στον Αγιο Δημήτριο, όπου ο πρωτοσύγκελος Τασσιάς πρόλαβε να εξαφανίσει τους πάγκους με τα πωλητέα, δεν μπορούσε όμως να κρύψει και τις ανατριχιαστικές επεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στο ναό.Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους τάφους της Βεργίνας, όπου ετοιμάζεται η έκθεση των εκεί ευρημάτων, στο χώρο του στεγάστρου, στα πλαίσια της οποίας θα αναπαρασταθούν και οι νεκρικές κλίνες. Στη συνέχεια οι πρέσβεις οδηγήθηκαν στα άρτια οργανωμένα εργαστήρια συντήρησης, όπου ανάμεσα στα ευρήματα που συντηρούνται "πρυτανεύει" ο σπόγγος του Φιλίππου.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ