Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ρέει, πάλι, στην αγορά το ιρακινό πετρέλαιο

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το ιρακινό πετρέλαιο κάνει, από χτες, την επανεμφάνισή του στις διεθνείς αγορές, μετά το "πράσινο" φως που έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα.

Από τον ίδιο τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, τέθηκε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο του Κιρκούκ, από το οποίο θα διοχετευόταν το ιρακινό πετρέλαιο στον αγωγό που περνά και από την Τουρκία. Οπως δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αμίρ Μοχάμεντ Ρασίντ, χτες πρώτη μέρα της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει στο Ιράκ την πώληση, ανά εξάμηνο, πετρελαίου αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επρόκειτο να μεταφερθούν διά μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν 650.000 βαρέλια πετρέλαιο. Η επανάληψη της ροής καθυστέρησε αρκετές ώρες, εξαιτίας ηλεκτρικής βλάβης στο αντλιοστάσιο του Κιρκούκ, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επαναλήφθηκε κανονικά αργά χτες το βράδυ.

Η είδηση της επανάληψης των πωλήσεων πετρελαίου γιορτάστηκε στους δρόμους της Βαγδάτης με ολονύχτιες γιορτές. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, έσπευσε να δηλώσει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα δε συνεπάγεται ότι αίρονται οι αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η επανάληψη της πώλησης περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου είναι μια "ανθρωπιστική πράξη" και ότι το καθεστώς της Βαγδάτης θα πρέπει να επιδείξει πραγματικά καλή θέληση για να αρθούν και οι υπόλοιπες κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ