Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
ΝΑΤΟικές πιέσεις "αλά αμερικανικά"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ επέκριναν χτες την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με αφορμή την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη, οι διαδηλώσεις φοιτητών συνεχίστηκαν, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" μποϊκοτάρισαν την εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Ετσι, οι 16 υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ακολούθησαν χτες... το δρόμο που "χάραξε" ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (Ουόρεν Κρίστοφερ), μέσω των προχτεσινών αποδοκιμαστικών δηλώσεων που έκανε σε βάρος της σερβικής κυβέρνησης, εκδίδοντας κοινή ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι "οι σερβικές αρχές έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σεβαστούν τις διεθνώς αναγνωρισμένες δημοκρατικές αρχές". Εξυπακούεται ότι στην ίδια ανακοίνωση επικρίθηκε η μερική ακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

Την ώρα που έβγαινε η παραπάνω ανακοίνωση από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι 22 βουλευτές του "Ζάγιεντο" που εκλέχθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, μποϊκοτάρισαν με την απουσία τους τη χτεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν στις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου για ακύρωση των αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη σε δεκάδες δήμους και κοινότητες της Σερβίας.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και το περασμένο 24ωρο στους δρόμους του Βελιγραδίου με τη συμμετοχή περίπου 100.000 φοιτητών και οπαδών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στις προγραμματισμένες για σήμερα πορείες διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι και στις πόλεις Νις και Κραγκούγεβατς θα προστεθούν και οι κινητοποιήσεις των μεταλλεργατών, οι οποίοι απεργούν ζητώντας, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ