Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Χ. ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΠΑΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Ψήφος για αγωνιστικό ρόλο

- Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, που γίνονται αύριο και μεθαύριο;

- Το προσεχές διάστημα η υγεία και η ασφάλιση θα δεχτούν τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης, η οποία θα επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δομές της δημόσιας υγείας, αλλά και να άρει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η μονιμότητα, το πρωινό ωράριο, η υπερωριακή αμοιβή της εφημερίας θα είναι από τα πρώτα που θα επιχειρήσει να καταργήσει. Η δημοκρατία στα νοσοκομεία θα αντικατασταθεί από αυταρχισμό και τα Διοικητικά Συμβούλια θα αντικατασταθούν από διευθύνοντες συμβούλους και μάνατζερς. Ο ασθενής από "πάσχων άνθρωπος" θα μετατραπεί σε "αντικείμενο κέρδους" και το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της υγείας θα αντικατασταθεί από λογικές μεγιστοποίησης του κέρδους. Τα νοσοκομεία θα χάσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε εισπρακτικές μηχανές, γεγονός που θα διαλύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τις αντιλαϊκές κινήσεις της κι ένας ακόμη περιοριστικός - και με δικά της λόγια - προϋπολογισμός για την υγεία που ψηφίζεται αυτές τις μέρες, ολοκληρώνει το θανατηφόρο βρόγχο γύρω από τα νοσοκομεία.

Υπ' αυτές τις συνθήκες του άγριου καπιταλισμού οι εργαζόμενοι νιώθουν την απειλή και συσπειρώνονται στα σωματεία. Η μαζικοποίηση των σωματείων είναι η πρώτη επιθετική κίνηση των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά. Πιστεύω ότι σ' αυτές τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ δε θα βγει νικητής η αποχή και αυτή θα είναι η πρώτη απάντηση των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά στα σχέδια της κυβέρνησης.

- Πώς κρίνετε τη δράση των άλλων παρατάξεων, στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ;

- Τη διετία που πέρασε οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ που είχαν την ευθύνη της εκπροσώπησης του σωματείου, συχνά μπέρδευαν τους ρόλους του συνδικαλιστή και του συμβούλου του υπουργού. Συχνά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των νοσοκομειακών γιατρών ομολογούσαν την ιδιότητά τους σαν συμβούλου του υπουργού. Η ευρω-λαγνεία των συνδικαλιστών του ΣΥΝ και η ηττοπάθειά τους έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε στις κινητοποιήσεις του Ιούνη να ξεδιπλωθεί, κύρια στην επαρχία, μέχρι και απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη στροφή, σε συντηρητικότερες θέσεις, της ΠΑΣΚ διεκδικώντας την πατρότητα των θέσεων αυτών. Οι γενικές συνελεύσεις της ΕΙΝΑΠ, όμως, και η αποφασιστική στάση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" δεν άφησαν το σωματείο να κατρακυλήσει στο ρόλο του συμβιβασμένου χειροκροτητή των κυβερνητικών επιλογών. Η ΕΙΝΑΠ διατήρησε τον αγωνιστικό διεκδικητικό της χαρακτήρα και υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία.

- Γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί να επιλέξουν τη ΔΗΠΑΚ;

- Σ' αυτές τις εκλογές η ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ είναι η καλύτερη απάντηση αντίθεσης στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στο συνδικαλισμό των φαξ, των δημοσίων σχέσεων, των διασπαστικών κινήσεων και των προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι η καλύτερη απάντηση αντίθεσης στη συντήρηση με όλες της τις παραλλαγές.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ