Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΚΙΜΙΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ - ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

  • "ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ (Η προϊστορία του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού)".Συναρπαστικό το βιβλίο του Κύπριου μελετητή του είδους Νέαρχου Γεωργιάδη,ο οποίος πιστεύει ότι η μελέτη του ρεμπέτικου είναι "μελέτη της ίδιας της νεοελληνικής ιστορίας και κοινωνίας".
  • "ΑΚΟΥ ΛΕΥΚΕ!".Ο ανθρωπολόγος ερευνητής Λαρς Πέρσον "καταγράφει" μαρτυρίες ινδιάνικων φυλών στη Βόρεια και Νότια Αμερική και κείμενα που αποκαλύπτουν την εξοντωτική τακτική των λευκών εισβολέων (Ισπανών και Νεοαμερικανών) σε βάρος των γηγενών κατοίκων της ηπείρου.
  • "Ο "ευλογημένος " Αθηναιογράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡ. ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ. Μια πρωτοποριακή μορφή. Η ζωή και το έργο του (1852-1942)".Μια εξαίρετα γραμμένη, με γνώση και αγάπη για το αντικείμενό της, μονογραφία (βιογραφική μελέτη) της Ευγενίας Ζωγράφου.
  • "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ. Πρωτογενής Τομέας. Οικογένεια - Παιδεία - Τοπική Αυτοδιοίκηση".Η επίτιμη πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Χουρδάκη καταθέτει με αυτό το, εξαιρετικά χρήσιμο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, βιβλίο της την πολύτιμη πείρα της κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.
  • "Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ. Αντιστασιακός Ζωγράφος (1913-1951)".Πρόκειται για ένα καλαίσθητο λεύκωμα με έργα (πίνακες και πορτρέτα) που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Οικονομίδης και τα οποία απαθανατίζουν αγώνες και αγωνιστές. Τα έργα του λευκώματος δωρήθηκαν από την Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα (σύζυγο του ζωγράφου) άλλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και άλλα στο ΚΚΕ.
  • "ΓΙΑΓΚΟΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ. "Ο Βασσαράς" (Πινελιές και θύμησες απ' το χωριό μου)".Ο γνωστός λαϊκός ζωγράφος Γιάννης Θεοφίλης,με ευαισθησία και αγάπη ζωγραφίζει, γράφει και φωτογραφίζει το χωριό του, το Βασσαρά, τους ανθρώπους τους, τα έθιμά του, τις χαρές και τις λύπες του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ