Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτικά - Ιστορικά

  • "ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Α Τόμος (1918 - 1949)".Μέχρι να κυκλοφορήσει ο Β τόμος (1949 μέχρι σήμερα), διαβάστε τον Α. Διαχρονικής αξίας, το ιστορικό αυτό έργο δεν αποκρύπτει τίποτα. Φανερά, καθαρά και ξάστερα, μιλά για τα συν - τους ηρωικούς αγώνες, τις θυσίες, την εποποιία του λαού με πρωτοπόρο το ΚΚΕ, αλλά και για τα πλην - ολιγωρίες, παλινωδίες, στραβοτιμονιές, που κι αυτές είχαν μοναδικό γνώμονα το καλό του κοινωνικού συνόλου.
  • "ΛΕΥΚΗ και ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ (Επιστημονικό Συμπόσιο του ΚΜΕ)".Συλλογική, επιστημονική, με αποδεικτικά στατιστικά στοιχεία, εργασία, που εξετάζει την ουσία, τις επιπτώσεις και τους μακροπρόθεσμους στόχους της "Λευκής Βίβλου" και της υποκριτικής, δήθεν κοινωνικής, "μάσκας" της, που αποκαλείται "Πράσινη Βίβλος".
  • "ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ".Ιστορική μελέτη του (αποδιωγμένου από τη χούντα εκπαιδευτικού και συγγραφέα ιστορικών, φιλοσοφικών και αισθητικών θεμάτων) Βασίλη Κ. Λάζαρη,πλούσια σε ιστορικά, κοινωνικά, αγωνιστικά γεγονότα και άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία.
  • "ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕΙ Η ΖΩΗ".Εκδοση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ιδρύθηκε το 1948 στην Ελεύθερη Ελλάδα από το ΚΚΕ, το ΔΣΕ, το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Σλαβομακεδόνων και τη Δημοκρατική Νεολαίας Ελλάδας) και η οποία, μετά την ήττα του ΔΣΕ, συνέχισε τον αγώνα της Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ.
  • "ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (1980 - 1994)".Μελέτες των Νίκου Κυρίτση, Γιώργου Πολυμερίδη, Κώστα Κάππου για τις αλλαγές και συνέπειες από την ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ. Εκδοση - αφιέρωμα στα 20χρονα του ΚΜΕ και στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
  • "ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Σκέψεις για μερικές πλευρές του)".Το βιβλίο του Θανάση Παπαρήγα δεν ιστορεί, αλλά εξετάζει καίριες πτυχές που οδήγησαν στον πόλεμο. Λ.χ., το συσχετισμό δυνάμεων στα χρόνια του μεσοπολέμου, τις σχέσεις ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους και με τις ΗΠΑ, τις δυνατότητες του Λαϊκού Μετώπου.
  • "ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Μαρξιστική Προσέγγιση".Συλλογική εργασία, αφιερωμένη στα 20χρονα του ΚΜΕ,που περιλαμβάνει πραγματείες δέκα Ελλήνων ερευνητών για την ιστορία μας από το Μεσαίωνα μέχρι την εποχή μας, με "αφετηρία" τις σχέσεις Ελληνισμού - Σλάβων και "τέρμα" τη σημερινή αναβίωση του φασισμού.
  • "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. Με μετερίζι το ελληνικό καράβι".Συγγραφέας του, ο αξέχαστος Αντώνης Αμπατιέλος,ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης του ελληνικού και διεθνούς ναυτεργατικού - ναυτιλιακού κινήματος. Ο Α. Αμπατιέλος "θράφηκε", αλλά και "έθρεψε" με τους ασίγαστους ταξικούς αγώνες του το κίνημα αυτό, το οποίο συγκινητικά "ιστορεί".
  • "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ. Ο ΔΣΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ".Ενα ιστορικό, με θέρμη ψυχής γραμμένο, βιβλίο του μαχητή του ΔΣΕ Βασίλη Αποστολόπουλου,για την ηρωική πάλη του ΔΣΕ στη Ρούμελη. "Ενα αυθεντικό, απλό, απέριττο μνημείο του εμφυλίου πολέμου", όπως το χαρακτηρίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης.
  • "Η ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ".Βαθύς γνώστης του θέματος ο συγγραφέας της ιστορικής αυτής μελέτης, ο αξέχαστος Μιχάλης Μ. Παπαϊωάννου προσφέρει άγνωστες ιδεολογικοπολιτικές πλευρές της Παρισινής Κομμούνας και της επιρροής που άσκησε στο ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ