Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανατροπές ενόψει στο ΝΑΤ!

Προτάσεις - φωτιά φέρνει για ψήφιση στο ΔΣ του Ταμείου ο πρόεδρός του καθ' υπαγόρευση της κυβέρνησης. Πολιτική απάτης, καταγγέλλει η ΠΝΟ και αποκαλύπτει ότι, με πρόσχημα την αναπροσαρμογή των συντάξεων, επιχειρείται η ανατροπή των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών

Σοβαρό χτύπημα επιχειρείται στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτικών, καθώς προτάσεις - φωτιά είναι έτοιμες να μπουν για ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.Με τις προτάσεις αυτές, που υπαγορεύονται από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τη λογική των προγραμματικών δηλώσεων Σημίτη, ανατρέπονται οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών!Η σοβαρότερη ανατροπή έχει να κάνει με τον περιορισμό του χρόνου ετήσιας άδειας του ναυτικού, που υπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 96 μέρες ετησίως σε 30! Δηλαδή ο κάθε ναυτικός χάνει κάθε χρόνο 66 μέρες ασφάλισης!Ταυτόχρονα, προτείνονται περικοπές σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων (ελάχιστη ασφαλιστική προστασία, χήρες).Τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν στην τεράστια ανεργία που πλήττει τον κλάδο και η οποία δυσχεραίνει έτσι και αλλιώς δραματικά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση.

Οπως υπολογίζεται, από τις περικοπές που θα γίνουν θα εξοικονομηθούν 4,5 δισ.,ενώ θα χρειαστούν μόλις 3,2 δισ. για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 55% των βασικών μισθών των εν ενεργεία! Ετσι έχουμε ένα απτό δείγμα γραφής για την πραγματική σημασία της δήλωσης Σημίτη στη Βουλή, ότι δηλαδή η όποια αύξηση σε συντάξεις θα συνοδεύεται με αλλαγές (σ. σ. βλέπε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές) στο ασφαλιστικό σύστημα!

Με τις προτάσεις που εισάγει ο πρόεδρος του ΝΑΤ στο ΔΣ του Ταμείου προς ψήφιση, αφαιρεί επίσης το δικαίωμα συνταξιοδότησης από μέλλοντες ή νυν συνταξιούχους κατά παράβαση διατάξεων του 1711/87, αν και οι υπαγόμενοι σ' αυτή την κατηγορία έχουν καταβάλει εισφορές. Πρόκειται για ναυτικούς που έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας και παίρνουν σύνταξη από το ΝΑΤ, αλλά και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλη πρόταση αναφέρει ότι η χήρα του ναυτικού δε δικαιούται να πάρει σύνταξη, εάν ο θάνατος του συζύγου της επήλθε πριν περάσουν έξι μήνες από την τέλεση του γάμου, εκτός και αν ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα ή η χήρα ήταν έγκυος ή είχε προφτάσει να τεκνοποιήσει..!

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει με αγανάκτηση τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανατροπή των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων των ναυτεργατών και των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

"Η περιλάλητη αναπροσαρμογή - τονίζεται στην ανακοίνωση - των συντάξεων των απομάχων ναυτεργατών, στο 55% του βασικού μισθού των εν ενεργεία ναυτικών, χρησιμοποιείται σαν προπέτασμα καπνού, προκειμένου να αφαιρεθούν αναμφισβήτητα δικαιώματά τους".

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό, σημειώνει η ΠΕΜΕΝ, ότι όχι μόνο δε λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των ναυτεργατών, που συνοψίζονται στον υπολογισμό των συντάξεων στο 80% τουλάχιστον των μισθών των εν ενεργεία, αυξανόμενες ετησίως σύμφωνα με το ύψος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά με ενέργειες πολιτικής απάτης καταρρακώνεται η κοινωνικοασφαλιστική τους προστασία, την οποία έχουν ασύγκριτα από κάθε άλλο ασφαλισμένο ακριβοπληρώσει και μάλιστα σε συνάλλαγμα. Θα μείνει επίσης παροιμιώδης η προσπάθεια εξαπάτησης των συμβούλων του ΝΑΤ με τη μέθοδο της συνεχούς αλλαγής των κειμένων και την προσθαφαίρεση τροπολογιών. "Για όλα τα παραπάνω, καταλήγει η ανακοίνωση, καλούμε τους ναυτεργάτες, όλες τις ναυτεργατικές οργανώσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Να δώσουν απάντηση σ' αυτούς που επιβουλεύονται την επιβίωσή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ