Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 1990-1993)
Επίκεντρο η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που είχε αναγνώσει ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το εξής συντηρητικό αντιλαϊκό τρίπτυχο: α) Την εφαρμογή του προγράμματος μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και μέτρα όπως ακρωτηριασμός της ΑΤΑ, αύξηση των έμμεσων φόρων και τιμολογίων ΔΕΚΟ. β) Θεοποίηση της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παραχώρηση προβληματικών και άλλων ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία - παιδεία. γ) Λιγότερο κράτος με σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εκποίηση της δημόσιας γης και μέτρα απελευθέρωσης των αγορών. Και όλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης τα δικαιολόγησε με το επιχείρημα του νοικοκυρέματος της οικονομίας - καθώς όπως έλεγε παρέλαβε "καμένη γη" - και φυσικά για το καλό των εργαζομένων.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας (χρέος, ελλείμματα, πληθωρισμός, επενδύσεις, ανάπτυξη κτλ.) ο Κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει:

1) Μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων. Επανεξέτασή όλων των δαπανών και συγκράτηση των δαπανών για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

2) Οικονομική αυτονόμηση των ΔΕΚΟ με τη διακοπή της επιχορήγησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυστηρό έλεγχο της χρηματοδότησής τους με εγγύηση του δημοσίου.

3) Σταδιακή κατάργηση όλων των ελευθέρας στις αστικές συγκοινωνίες και κατάργηση όλων των προνομίων και απαλλαγών εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

4) Εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο προϋπολογισμός θα αναλαμβάνει μόνο το κόστος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

5) Οι προβληματικές επιχειρήσεις και οι θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών του δημοσίου τομέα θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες με διαφανείς διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα ή θα εκκαθαριστούν.

6) Αύξηση των εσόδων του κράτους με την περιστολή της φοροδιαφυγής, τημείωση της φοροκλοπής και την άμεση αύξηση ορισμένων συντελεστών στους έμμεσους φόρους, αλλά και με την ανάπτυξη και διάθεση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων του δημοσίου με τη διάθεση κτηματικών ομολογιών με αντίκρυσμα γη. 7) Προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα ισχύοντα στην ΕΟΚ, με πρώτο βήμα την καθιέρωση μερικής απασχόλησης.

8) Χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών υπό προϋποθέσεις και την καθιέρωση επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες κτλ., στα πλαίσια της... πολιτικής "κοινωνικής προστασίας"!

9) Περιστολή εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων και εναρμόνιση των ασφαλιστικών ταμείων στα θέματα ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων, με βάση τα ισχύοντα στο ΙΚΑ.

10) Την εξέταση δυνατοτήτων ίδρυσης μη κρατικών ιδιωτικών ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ