Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλίο... μακράν και "ανάγνωση" διά τηλεφώνου (! )

Ο απολογισμός του 1995 και ο προγραμματισμός του 1996 ήταν το θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Ξεκινώντας από το ετήσιο πρόγραμμα, φαίνεται πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επιχειρηματική διάσταση των επαγγελμάτων του βιβλίου.Οσο για τα προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης, όπως η σχετική σύσκεψη που θα γίνει το Φλεβάρη στον Εβρο, αλλά και η συνάντηση των ιστορικών βιβλιοθηκών στην Κοζάνη, μοιάζουν αποσπασματικά και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα για τη δημιουργία μιας ζωντανής, καθημερινής σχέσης με το βιβλίο.Διακρίνονται, ωστόσο, για τη φαντασμαγορία... τους (βλ. δίκτυο ιστορικών βιβλιοθηκών) και όχι για την αμεσότητά τους.

Ποικιλία παρουσιάζουν τα αρχεία του ΕΚΕΒΙ, που θα εγκαινιαστούν το 1996, όπως: βιβλιολογική βιβλιοθήκη, αρχείο λογοτεχνίας, εικαστικής απεικόνισης, αρχείο βιβλιοπωλείων κ.ά. Στέγη τους θα είναι το Κέντρο Βιβλίου, στην Πολιτεία, και το κοινό που θα καταφεύγει εκεί θα είναι το... πολιτειακώς αναμενόμενο.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της επικοινωνίας το ΕΚΕΒΙ θα διοργανώσει χαρτοκαμπάνια και είναι από τις λίγες πρωτοβουλίες που έχουν αμεσότητα, αλλά μόνο αυτό. Οσο για τους μικρούς αναγνώστες, εφευρέθηκε η "γαλάζια γραμμή", στην οποία θα "απαντούν" γνωστοί ηθοποιοί διαβάζοντας παραμύθια.Και αυτό θεωρείται "γνωριμία" των παιδιών με το βιβλίο. Και όχι εθισμός τους στη μοναξιά της τηλεφωνικής συσκευής, ούτε συνειδητή διαστροφή των ανθρώπινων σχέσεων και της φαντασίας.Αλήθεια, αυτή η γραμμή πόσο θα κοστίζει το δευτερόλεπτο;

Οσο για τον απολογισμό, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ μίλησε για 28 προγράμματα που μπήκαν σε λειτουργία, πολλές συναντήσεις, συσκέψεις και επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ