• Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπονομεύουν τον αγώνα για τη Σύμβαση, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ
  • - Εγκρίθηκαν οι χειρισμοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ακολούθως η πρόταση Πρωτόπαππα για αυξήσεις 10%,από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ... - 1996-02-07 00:00:00.0"/>
  • Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπονομεύουν τον αγώνα για τη Σύμβαση, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ
  • - Εγκρίθηκαν οι χειρισμοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ακολούθως η πρόταση Πρωτόπαππα για αυξήσεις 10%,από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ... - 1996-02-07 00:00:00.0" /> Στις προσταγές των εργοδοτών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    Στις προσταγές των εργοδοτών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ
    • ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ενέκριναν τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας για την ΕΓΣΣΕ και την πρόταση για αυξήσεις 10%. Ταυτόχρονα, αναζητούν "άλλοθι" σε μια 24ωρη απεργία στις 22 Φλεβάρη...
    • Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπονομεύουν τον αγώνα για τη Σύμβαση, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ

    Εγκρίθηκαν οι χειρισμοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ακολούθως η πρόταση Πρωτόπαππα για αυξήσεις 10%,από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ... Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και το "κερασάκι" μιας 24ωρης απεργίας στις 22 Φλεβάρη, ενώ απορρίφθηκαν - για το τυπικό της υπόθεσης - οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

    Η ΕΣΑΚ πρότεινε τη διεκδίκηση κατώτερου μεροκάματου 6.500 δραχμών και κατώτερου μισθού 160 χιλ. δραχμών, συγκεντρώνοντας τα πυρά της ΠΑΣΚΕ,η οποία ακόμα και με αντικομμουνιστικές κραυγές και επιθέσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΕΚΑ, ΕΚΠ κλπ.) που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει, ουσιαστικά, αποδεχτεί τις προτάσεις των εργοδοτών και ότι στηρίζει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, ευθυγραμμιζόμενη και με το "πρόγραμμα σύγκλισης", οδηγώντας τους εργαζόμενους σε μια ακόμα χρονιά σκληρής λιτότητας.

    Η ΕΣΑΚ πρότεινε και ψήφισε στο τέλος της συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ τα παρακάτω: Να απορριφθούν οι προτάσεις των εργοδοτών. Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά και όλων των άλλων οργανώσεων, που θα πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Να γίνουν δυο 24ωρες απεργίες (η μία στο πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη, η δεύτερη μέχρι τις 5 Μάρτη) και να διεκδικηθεί κατώτερο μεροκάματο 6.500 δραχμών και μισθού 165 χιλ. δραχμών.

    Επίσης, τα στελέχη της ΕΣΑΚ άσκησαν σκληρή κριτική στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και ειδικότερα του προέδρου της Χρ. Πρωτόπαππα,ο οποίος έφτασε στο σημείο να εκφράσει αυθαίρετα σαν αίτημα της ΓΣΕΕ τη θέση της ΠΑΣΚΕ για αυξήσεις 10% πριν ακόμα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και βέβαιακαι κατά την τελευταία συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Προκλητική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στην ΕΣΑΚ και στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα "να σταματήσουν να παίρνουν αποφάσεις δεξιά και αριστερά και να συνταχθούν με τη ΓΣΕΕ" (!), ενώ προεξόφλησε την αποτυχία της τρίωρης στάσης εργασίας του ΕΚΑ την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι η ΓΣΕΕ δε θα τη στηρίξει! Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων είναι "υπονομευτικές" και εκπορεύονται από κομματικά συμφέροντα!

    Αρχικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να καταληχθεί ευθέως το αίτημα για αύξηση 10%, πρόταση που δε δέχτηκε καμία άλλη παράταξη. Παράλληλα, προσπάθησε να επιβάλει εμμέσως την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για αυξήσεις 4%+4%, ενώ πρότεινε σε μια στιγμή και την ξεχωριστή υπογραφή σύμβασης με τη ΓΣΕΒΕΕ, πρόταση που απέσυρε αργότερα. Οι συνδικαλιστές της "Αυτονομίας - Ανανέωσης" ("ΣΥΝ") πρότειναν και ψήφισαν τη διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων 13% και πραγματοποίηση δυο 24ωρων απεργιών.

    Η επόμενη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων θα οριστεί μετά τις 22 Φλεβάρη.

    Υπονομεύει τον αγώνα η πλειοψηφία

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,κατά την εισήγησή του, σημείωσε:

    "Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της τρίχρονης πορείας ταξικής συνεργασίας, συναίνεσης και υποταγής, που ακολουθείτε και οι τρεις παρατάξεις. Σχετίζεται με την αποδοχή σας στο Μάαστριχτ και τα προγράμματα "σύγκλισης", με τη λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τη ραγιάδικη στάση σας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η δική σας τακτική και η πολιτική της κυβέρνησης είναι που ενισχύουν την αδιαλλαξία των βιομηχάνων. Οι θέσεις μας, για 6.500 δραχμές κατώτερο μεροκάματο και 160 χιλ. δραχμές μισθό, "πατούν" στην πραγματικότητα και διεκδικούν μέρος από τα κλεμμένα και τα υπερκέρδη που υπάρχουν.

    Η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις με προτάσεις για 10%, με τις συνεχείς υποχωρήσεις και τις μανούβρες, έγινε το βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας. Αποχωρήσαμε από τις διαπραγματεύσεις, επειδή η προκλητικότητα του ΣΕΒ μένει αναπάντητη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Επειδή κάνετε ό,τι περνά από τα χέρια σας για να υπονομευτεί ο αγώνας των Εργατικών Κέντρων, για να μείνει στο αγωνιστικό περιθώριο η εργατική τάξη.Τώρα προτείνετε για άλλοθι μια 24ωρη απεργία. Είναι ντουφεκιά στον αέρα και μανούβρα για να πέσετε στα μαλακά. Γι' αυτό καταφεύγετε στον αντικομμουνισμό, στις επιθέσεις κατά της ΕΣΑΚ και του "Ριζοσπάστη". Αν έχετε ψυχή, πέστε ένα "κιχ" για τους μεγαλοεργολάβους των ΜΜΕ, που από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχημονούν σε βάρος της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της. Για το "Ρ" εμείς είμαστε περήφανοι, δεν μπορείτε να τον ακουμπήσετε ούτε να τον βάλετε στο χέρι.

    Στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής, αντιπροτείνουμε το δρόμο του αγώνα, των διεκδικήσεων, με ξεκάθαρο το πλαίσιο, που δεν μπορεί να είναι αυτό που προτείνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γιατί από μόνο του υπονομεύει τον αγώνα. Επιμένουμε για 6.500 δραχμές μεροκάματο και ικανοποίηση των βασικών θεσμικών αιτημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα κινηθούμε μέσα από τα Εργατικά Κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα συντονιστικά. Θα αποκαλύψουμε τις ευθύνες σας και θα υπογραμμίσουμε στους εργαζόμενους ότι με την επικίνδυνη τακτική σας σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες".

    Γ. Φ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ