Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Εκθέσεις - λεύκωμα για το Αγιο Ορος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας). -

Δύο εκθέσεις για το Αγιον Ορος και έκδοση ειδικού λευκώματος,προτείνει το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), όσον αφορά τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997. Επίσης, αποφασίστηκε η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος συντηρητών για την κληρονομιά του Αγίου Ορους.

Ο πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, Ν. Αφεντουλίδης, μετέφερε την παραπάνω πρόταση στην Ιερά Επιστασία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αγιον Ορος. Αναλυτικά η πρόταση του ΚΕΔΑΚ περιλαμβάνει:

Εκθεση παγκόσμιου βιβλίου για το Αγιον Ορος (προϋπολογισμού 50.000.000 δρχ.), η οποία να λειτουργήσει στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του ΚΕΔΑΚ τον Ιούνη του '97. Η έκθεση θα περιλαμβάνει σπάνια βιβλία και εκδόσεις ιστορικής αξίας, συλλογή και παρουσίαση ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας που αναφέρεται στο Αγιον Ορος, καθώς και λευκώματα.

Εκθεση με θέμα "Οδοιπορικό στο Αγιον Ορος" (προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.), που θα ξεκινήσει το ίδιο διάστημα και θα λειτουργήσει στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο. Μέσα από την έκθεση, με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μορφών παρουσίασης, θα γίνεται αναφορά στην αρχιτεκτονική, τα κειμήλια και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την πολυδιάστατη φύση του Αγίου Ορους.

Τέλος, έκδοση λευκώματος (προϋπολογισμού 20.000.000 δρχ.), το οποίο θα διατίθεται στη διάρκεια των εκδηλώσεων και των παραπάνω εκθέσεων. Το λεύκωμα θα περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται σε όλο το φάσμα της αγιορείτικης πραγματικότητας.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση του προέδρου του ΚΕΔΑΚ με την Ιερά Επιστασία, συμφωνήθηκε να ιδρυθεί πανεπιστημιακό τμήμα συντηρητών,που θα αποτελέσει τη βασική υποδομή για την ανάπτυξη των εργασιών συντήρησης των κινητών αξιών και τοιχογραφιών, καθώς και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Αγίου Ορους. Τέλος, η Ιερά Επιστασία σημείωσε την πρόθεσή της να στηρίξει το ΚΕΔΑΚ ως αποκλειστικό κρατικό φορέα διαχείρισης των θεμάτων του Αγίου Ορους, που εντάσσονται στις αρμοδιότητες των υπουργείων Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ