Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Τι είναι κλασικό"

Η έννοια κλασικό μουσικό δημιούργημα, πολλές φορές έχει δογματοποιηθεί από μουσικούς και ακροατές, που εμμένουν στην άποψη ότι κλασικά μουσικά έργα θεωρούνται μόνο τα έργα κλασικής και μπαρόκ εποχής.

Αλήθεια είναι ότι τα μουσικά έργα που ανήκουν στην κατηγορία του κλασικού δημιουργήθηκαν σε μια σημαντική πολιτιστική περίοδο στη Βιέννη, την εποχή που μεσουράνησαν και συνέθεσαν μουσικά αριστουργήματα οι τρεις μεγάλοι κλασικοί μουσουργοί Haydn, Mozart, Beethoven.

Ο Beethoven, μάλιστα, εκτός από κλασικός είναι και ρομαντικός συνθέτης. Με τα έργα της τελευταίας συνθετικής του περιόδου άνοιξε το δρόμο στους ρομαντικούς συνθέτες.

Σημαντικές συνθέσεις αυτής της περιόδου είναι τα τελευταία του κουαρτέτα και η τελευταία συμφωνία του. Σίγουρα, λοιπόν, η κλασική μουσική είναι δημιούργημα της προαναφερθείσας ευρωπαϊκής πολιτιστικής περιόδου.

***

Κλασικό καλλιτεχνικό έργο, όμως, θεωρείται αυτό που επιβλήθηκε, αξιολογήθηκε και άντεξε στη διάρκεια μακρού χρόνου. Ανήκει στην εποχή που το γέννησε και στις επόμενες εποχές. Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα: Οι μουσικές δημιουργίες του Schubert είναι κλασικά έργα ρομαντικής μουσικής. Ενας κύκλος τραγουδιών των Μπιτλς είναι κλασικό έργο ποπ ή ροκ μουσικής. Το τραγούδι "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Βασίλη Τσιτσάνη είναι κλασικό κομμάτι λαϊκής μουσικής. Κλασικό έργο δωδεκαφθογγικής μουσικής είναι η όπερα Wozzek του Berg.

Συμπερασματικά, το κλασικό έχει να κάνει με την καλλιτεχνικά επιβεβλημένη αξία της δημιουργίας, με την αξιολόγησή της, με την καταξίωσή της στον πολιτιστικοκοινωνικό χώρο και με τη μακροχρόνια αντοχή της.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - Καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ