Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Παρεμβάσεων συνέχεια

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ΝΑΤΟικών, Ευρωπαίων και Αμερικανών παραγόντων, στην εμφανιζόμενη πλήρως αποσυντονισμένη, κυβέρνηση

Την ατμόσφαιρα της κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια σπεύδουν να εκμεταλλευτούν Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να πιέσουν αποτελεσματικά για οριστικές διευθετήσεις στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται πλήρως αποσυντονισμένη, με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και θολούς προσανατολισμούς ακόμα και ως προς τις τακτικές κινήσεις που απαιτούνται για τη διέξοδο από το κλίμα έντασης που παγιώνεται στο Αιγαίο, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τις αναμενόμενες εξελίξεις.

Οπως έγινε γνωστό ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνας με παρέμβασή του προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας διατύπωσε την ανησυχία της συμμαχίας για τη συγκέντρωση δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο η οποία εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Παρόμοια τηλεφωνική επαφή εμφανίζεται να είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ. Την επαφή αυτή φέρεται να διέρρευσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, προφανώς για να "καρφώσει" τον εσωκομματικό του αντίπαλο ως υπεύθυνο των όποιων αποφάσεων προκαλέσει η αμερικανική παρέμβαση. Το κυβερνητικό "αλαλούμ" σε αυτή την υπόθεση συμπληρώνεται από την κατηγορηματική διάψευση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος αρνήθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τον Ρ. Χόλμπρουκ πέρα των γνωστών επαφών το βράδυ της μεγάλης κρίσης.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη πριν τρεις μέρες προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση πως η συγκέντρωση δυνάμεων στο Αιγαίο δεν ευνοεί τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στο κλίμα αυτό των παραινέσεων και των προτροπών, πρέπει να τοποθετηθεί και η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία "η κρίση που προκλήθηκε λόγω των βραχονησίδων, κατέδειξε για μια ακόμη φορά τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν λόγω της έλλειψης διαλόγου ανάμεσα στις δύο γείτονες και σύμμαχες στο ΝΑΤΟ, χώρες".

Οπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η δήλωση του Τούρκου εκπροσώπου είναι άκρως αποκαλυπτική γι' αυτόν τον στόχο που τελικά έχει το σκηνικό έντασης που στήθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, στόχος είναι η δημιουργία των συνθηκών για το ξεκίνημα ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου και για το λόγο αυτό όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί σκηνικό οξύτητας κάπου στο Αιγαίο.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά πάγια θέση, αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο καθώς θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι πως δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις τις οποίες η Αγκυρα τοποθετεί στο τραπέζι. Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και έχει προτείνει την παραπομπή της, στη Χάγη.

Η πάγια αυτή θέση, ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι δέχεται σφοδρή επίθεση, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ιμια, καθώς ήδη η βραχονησίδα έχει καταγραφεί ως αμφισβητούμενη περιοχή και η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνήσει για την παραπομπή αυτής της"διαφοράς" στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η ελληνική κυβέρνηση, αμήχανη, ελπίζει να αναστρέψει το κλίμα εξασφαλίζοντας τη σαφή υποστήριξη των εταίρων της ΕΕ, η οποία ωστόσο δεν έρχεται. Αντίθετα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο στην Ενωση Σ. Ανιέλι, επανέλαβε την πρόταση του Λευκού Οίκου περί παραπομπής της διαφοράς σε Διεθνές Δικαστήριο.

Η Αθήνα όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς όπως είναι γνωστό με αφορμή τις βραχονησίδες Ιμια η Αγκυρα έχει καταγράψει τις αμφισβητήσεις της για "τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, σε όλο το Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο με Διεθνή Κείμενα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ