Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΜΟ ΠΑΜΠΑΛΟΝΙ
Ο Ιταλός αντιφασίστας στην Αντίσταση και στο ΚΚΕ

Δύο ντοκουμέντα

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Φέτος την Πρωτοχρονιά, πήρα ένα φάκελο με φωτοτυπίες προσωπικών ντοκουμέντων του Ιταλού συντρόφου ΑΜΟ ΠΑΜΠΑΛΟΝΙ, που συνδεόταν με το ΚΚΕ και την Εθνική μας Αντίσταση. Ομολογώ ότι η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη.

Μια από τις φωτοτυπίες είναι το "Φύλλον Ποιότητος", με τα σημερινά δεδομένα κομματικό βιβλιάριο, με σφραγίδες και υπογραφή της Κομματικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ των Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι και με ημερομηνία 12-11-1944.

Μια άλλη φωτοτυπία είναι "Φύλλο Πορείας" του 2/34 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με την υπογραφή του Κώστα Αυδή που στο ΔΣΕ ήταν επιτελάρχης της Μεραρχίας του Διαμαντή.

Με τον σύντροφο Αμο Παμπαλόνι, ύστερα από 52 χρόνια ανταμώσαμε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο "Ριζοσπάστης" είχε δημοσιεύσει μια συνέντευξη που έδωσε και τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του, στην Κεφαλλονιά.

Στη συνάντησή μας αυτή, στη μνήμη μας ξαναζωντάνεψαν αναμνήσεις πολλές, που αφορούσαν αγωνιστικές και ανθρώπινες στιγμές μας, εκείνης της εποχής. Του θύμισα τον Παμπαλόνι του 1943 - 44, λυγερό, ψηλό, με το δίκοχο στο κεφάλι - που έγραφε ΚΚΙ και από κάτω ΕΛΑΣ - και με ένα κόκκινο κασκόλ στο λαιμό. Μου χαμογέλασε βαθιά συγκινημένος...

Οταν στη συνέχεια του είπα ότι έχω αντίγραφο του Φύλλου Πορείας για την Κεφαλλονιά, που του το είχε δώσει το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, μου απάντησε: "Το έχω το Φύλλο Πορείας, όπως έχω ακόμα και την κομματική μου ταυτότητα ως μέλος του ΚΚΕ που είχα γίνει. Αυτά τα ντοκουμέντα τα κρατάω σαν κειμήλια στη ζωή μου".Ομολογώ δε θυμόμουν κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί η Κομματική Επιτροπή του ΕΛΑΣ Ιονίων Νήσων υπαγόταν στην 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ με διοικητή τον αξέχαστό μας στρατηγό Αυγερόπουλο που πολλές φορές μου είχε μιλήσει για τον Παμπαλόνι.

Στη συνάντηση στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής με τη Γενική Γραμματέα, συν. Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκα σ' αυτό το περιστατικό με τον Παμπαλόνι. Και πρόσθεσα ότι το κόμμα μας - αν και έχουν περάσει 52 χρόνια από τότε και δεν πλήρωνε τη συνδρομή του - δεν τον έχουμε διαγράψει, αλλά τον θεωρούμε μέλος του ΚΚΕ.

Οι αντιφασίστες Ιταλοί αξιωματικοί και οπλίτες, με πρωτεργάτη - ηγέτη τον σύντροφο Αμο Παμπαλόνι και τη συμμετοχή των ΕΑΜικών οργανώσεων αλλά και την ομόψυχη συμπαράσταση - στήριξη του λαού της Κεφαλλονιάς, έδρασαν πατριωτικά. Παρά τη διαταγή, ίσως και την προτροπή των Αγγλων, της κυβέρνησης του Μπατόλιο, να παραδώσουν τα όπλα στους Γερμανούς, δεν τα παρέδωσαν. Αντιστάθηκαν στους Γερμανούς και με "στούκας" όλοι μαζί πολέμησαν το τέρας του ναζισμού.

Η σφαγή, με προσωπική εντολή του Χίτλερ, που ακολούθησε, των πάνω από 8.000 αιχμαλώτων, αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα πολέμου.

Καταδικάστηκε τυπικά στη Δίκη της Νυρεμβέργης, για να ξεχαστεί αμέσως σχεδόν, το φοβερό αυτό γεγονός, με τις ευλογίες των Αγγλοαμερικανών.

Το "Φύλλον Ποιότητος" του συντρόφου Αμο, καθώς και το πρόσφατο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Αγαπητού Χριστόφορου "Οι ηττημένοι της Κεφαλλονιάς", επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στην Κεφαλλονιά ο Δ. Κουτσούμπας (2014-02-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2010-06-01 00:00:00.0)
Ανάρπαστος και χτες ο «Ριζοσπάστης» (2003-05-08 00:00:00.0)
Υπερασπιστής των φτωχών και των κατατρεγμένων (2001-08-12 00:00:00.0)
Πώς ο Μπερνιέ διαστρέβλωσε την Ιστορία (2001-03-31 00:00:00.0)
Ο Αγωνιστής, ο Ανθρωπος, ο Κομμουνιστής (1997-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ