Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Δεν είναι λύση ο βίαιος "αποπληθωρισμός"

Ο Βασίλης Δημόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση", επισημαίνει ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση δεν αντιμετωπίζονται με κλείσιμο των διαφόρων επαγγελμάτων και το γκρέμισμα όσων περισσεύουν στον "Καιάδα"

Τις περισσότερες συζητήσεις σ' αυτές τις εκλογές στο ΔΣΑ προξενεί το "πρόβλημα του πληθωρισμού" των δικηγόρων. Εχουν γίνει ημερίδες, συνεντεύξεις, συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια και οι περισσότεροι, ειδικοί και μη, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, για να γίνει αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος, είναι ανάγκη να περιοριστούν οι εισαγόμενοι στις νομικές σχολές. Παράλληλα, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι πρόεδροι για το ΔΣΑ προτείνουν, ως μαγική λύση, είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα να μην εισάγονται νέοι φοιτητές στις νομικές σχολές είτε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισακτέων.

Για το θέμα αυτό, ο Βασίλης Δημόπουλος,επικεφαλής του συνδυασμού "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, υπογραμμίζει: "Η ανάδειξη ως δήθεν κύριου δικηγορικού προβλήματος του "πληθωρισμού" συσκοτίζει τις κοινωνικές - πολιτικές αιτίες των προβλημάτων και αποπροσανατολίζει τους δικηγόρους από τους αγωνιστικούς τους στόχους. Ιδίως η πρόταση που γίνεται και ακούγεται πολύ τελευταία για αναβάθμιση των νομικών σπουδών είναι υποκριτική, αφού εξαντλείται ουσιαστικά στην απαράδεκτη και αναποτελεσματική πρόταση για περιορισμό των εισαγόμενων στις νομικές σχολές".

Οσοι προβάλλουν τέτοιες "προτάσεις", ισχυρίζεται ο επικεφαλής τους συνδυασμού της ΔΑΚ, θέλουν να εξαπατήσουν τους δικηγόρους ή, στην καλύτερη περίπτωση, αγνοούν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, που είναι η ανεργία και η υποαπασχόληση, όπως εκφράζεται ιδιαίτερα στο χώρο των επιστημόνων.

"Το φαινόμενο του "πληθωρισμού", συνεχίζει ο Β. Δημόπουλος, δεν είναι ίδιον του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά όλων των επαγγελμάτων και είναι σύμφυτο με τον προσανατολισμό της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας και το ρόλο που της επιφυλάσσεται σ' αυτόν. Η ανεργία και η υποαπασχόληση δεν αντιμετωπίζονται με κλείσιμο των διάφορων επαγγελμάτων και το γκρέμισμα όσων περισσεύουν στον "Καιάδα"".

Ο Β. Δημόπουλος επισημαίνει ότι όλες οι άλλες παρατάξεις που προτείνουν το βίαιο προληπτικό αποπληθωρισμό αγνοούν ότι, ακόμη και αν περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των εισαγομένων στις νομικές σχολές, όλο και περισσότεροι θα καταφεύγουν σε νομικές σχολές του εξωτερικού και μετά θα δικηγορούν στην Ελλάδα. Οχι μόνο το πρόβλημα δε θα λύνεται, αλλά η αναμόρφωση των νομικών σπουδών θα κατέληγε μ' αυτό τον τρόπο σε μέτρο ενίσχυσης της ταξικής επιλογής των δικηγόρων.

"Η αναβάθμιση των νομικών σπουδών και της άσκησης της δικηγορίας, τονίζει ο Β. Δημόπουλος, είναι απαραίτητη, αλλά καμία σχέση δεν πρέπει να έχει με νέα εμπόδια στη μόρφωση λαϊκών στρωμάτων και στην είσοδό τους στη δικηγορία. Απαιτείται ουσιαστικοποίηση και εκσυγχρονισμός του περιεχομένου των νομικών σπουδών με μέτρα, που θα φέρουν τους φοιτητές κοντά στη δικαστηριακή, δικηγορική και νομική πραγματικότητα".

Οσον αφορά τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, ο Β. Δημόπουλος υπογραμμίζει: "Η όλο και αυξανόμενη τάση δημιουργίας μεγαλοδικηγορικών γραφείων και συσσώρευσης της δικηγορικής ύλης, ως συνέπεια μια γενικότερης πολιτικής κατάστασης, καθώς στις νέες προκλήσεις (εξειδίκευση, τεχνολογία, γραμματειακή υποστήριξη) η πλειοψηφία των δικηγόρων μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση με τη δημιουργία συλλογικών μορφών άσκησης δικηγορίας. Η συλλογική άσκηση της δικηγορίας θα εξασφαλίζει την ισότιμη συνεργασία μεταξύ πολλών δικηγόρων, την επιστημονική οντότητα και σχετική αυτοτέλεια του κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου, μορφών που θα έχουν συνεργατικό χαρακτήρα κι όχι προσωποκεντρικό και κεφαλαιουχικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ