Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Συνταγματικές "συγκλίσεις" και στρατιωτικές αλλαγές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε σειρά νομοθετικών και θεσμικών αλλαγών προχωρεί η γαλλική ηγεσία. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση και Γερουσία συνεδρίασαν, χτες, και ψήφισαν την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας όσον αφορά τη διαχείριση των δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, το αμυντικό συμβούλιο της χώρας συζητά την πρόταση μείωσης του αριθμού των Ενόπλων Δυνάμεων και οι τελικές του αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ αύριο.

Με 681 ψήφους υπέρ και 188 κατά, το γαλλικό "Κογκρέσο", δηλαδή η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μαζί, υιοθέτησαν, χθες, συνταγματική τροπολογία σύμφωνα με την οποία η Νομοθετική Εξουσία (το Κοινοβούλιο) ενισχύεται και αναλαμβάνει να καταρτίζει την "Ετήσια Πράξη Εξεύρεσης των Πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση", που, ουσιαστικά, θα θέτει τα ανώτατα όρια των δαπανών για τους τομείς αυτούς. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, κατά την παρέμβασή του, ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να αναλάβουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους το ρόλο του "μάνατζερ του ασφαλιστικού συστήματος", ενώ παραδέχτηκε ότι απώτερος στόχος της τροπολογίας αυτής είναι να περιοριστεί το έλλειμμα του δημοσίου τομέα και να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τα κριτήρια της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία της αλλαγής αυτής, αλλά διαφωνεί με τον ορισμό ανώτατων ορίων στις δαπάνες αυτές. Αντίθετα, το Κομμουνιστικό Κόμμα κράτησε ξεκάθαρα αρνητική στάση και τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή παραγκωνίζονται από τη διαχείριση της κοινωνικής ασφάλισης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Αλλαγές, όμως, αναμένονται να ανακοινωθούν και για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων. Την Πέμπτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Αμυντικού Συμβουλίου σχετικά με τη μείωση σε 130.000 - 140.000 άνδρες του γαλλικού στρατού και τις προτάσεις μετατροπής του σε ένα αμιγώς επαγγελματικό σώμα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Ζακ Σιράκ να προτείνει την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την αντικατάστασή της από μία 10μηνη κοινωνική προσφορά, είτε σε μια υπηρεσία ασφαλείας σε συνεργασία με την αστυνομία, την πυροσβεστική ή τη χωροφυλακή, είτε σε μια κοινωνική θητεία σε προβληματικές περιοχές είτε σε μια διεθνή υπηρεσία. Οι φόβοι, που έχουν εκφραστεί, και αφορούν την αποκοπή του στρατού από την κοινωνία είναι πολλοί. Πάντως, έχει καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα τεθεί πριν θεσμοθετηθεί σε δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ