Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συντάξεις πείνας

Τιμητικές τις ονόμασαν και, όπως φάνηκε, με τη χορήγησή τους σε ορισμένους καλλιτέχνες, θεώρησαν ότι έκαναν το χρέος τους στους απομάχους εργάτες της τέχνης στον τόπο μας. Και ίσως, εν μέρη, το μέτρο αυτό της τιμητικής σύνταξης, που προώθησε το ΥΠΠΟ, να απάλυνε τις δυσκολίες ορισμένων καλλιτεχνών. Να έδωσε σε κάποιους την αίσθηση ότι, τουλάχιστον, δεν ξεχάστηκαν εντελώς από την πολιτεία. Εκείνοι, που από την πλευρά τους, της πρόσφεραν με το παραπάνω μέσα από την κατάθεσή τους. Κατάθεση χρόνων, στους διαφορετικούς τομείς του πολιτισμού. Οι τιμητικές συντάξεις είναι αναμφίβολα οφειλή της πολιτείας προς τους εργάτες της τέχνης, που λάμπρυναν με την παρουσία τους το θέατρο, τη μουσική, το τραγούδι, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες. Και παράλληλα ένδειξη τιμής για την πολύχρονη προσφορά τους.

* * *

Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είναι σε θέση οι τιμητικές συντάξεις, που ως τέτοιες απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό καλλιτεχνών, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο στο τεράστιο πρόβλημα της συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι το "άλλοθι" της αναλγησίας της πολιτείας, που δε δίνει λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, πολλοί στο χώρο της μουσικής.

* * *

Χιλιάδες είναι οι μουσικοί δημιουργοί (συνθέτες, στιχουργοί) και εκτελεστές (τραγουδιστές, μουσικοί) που, λόγω των υπαρχουσών συνθηκών ασφάλισης και συνταξιοδότησης, δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τα προβλεπόμενα ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Αλλά και όταν αυτό συμβεί, η σύνταξη είναι τέτοια που δε φτάνει ούτε και στα όρια της εξαθλίωσης. Λόγω των συντάξεων πείνας δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να ψάχνουν για κάποια επιπλέον "δουλίτσα". Κι ας έχουν δουλέψει για δεκάδες χρόνια κάτω από συνθήκες, τις περισσότερες φορές, απαράδεκτες. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις μουσικών, που στη δύση της ζωής τους αναγκάζονται, αφού είναι δύσκολο να βρουν δουλιά σχετική με τον κλάδο τους, να δουλέψουν σαν νυχτοφύλακες, θυρωροί, ακόμη και οικοδόμοι!!!

* * *

Το μεγάλο πρόβλημα της συνταξιοδότησης, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες καλλιτέχνες απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα. Προπάντων βούληση από πλευράς της πολιτείας. Μέτρα, που παίρνουν υπόψη τις πολλές ιδιαιτερότητες της εργασίας του καλλιτέχνη, τις συνθήκες εργασίας του. Πώς, όμως, είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν τα προβλεπόμενα για τη συνταξιοδότηση τραγουδιστές και μουσικοί, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την υποαπασχόληση; Οταν π.χ. οι μουσικοί, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν και "τύχη" αν καταφέρουν να κάνουν 100 ημερομίσθια τη χειμερινή (που είναι και η μεγαλύτερη) περίοδο;

Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ