Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς υπουργούς Ανάπτυξης και Πολιτισμού

Καυτά ερωτήματα - σχόλια για την παραχώρηση στον Χρ. Λαμπράκη του μικρού θεάτρου Αρχαίας Επιδαύρου

Μετά την προκλητική και εγκληματική παράδοση του μικρού θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, στον Χρ. Λαμπράκη, και την "πανηγυρική" ανακοίνωση των εκδηλώσεων σ' αυτό, περιφρονώντας και την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, η Πολιτιστική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ,σχολιάζει το γεγονός με το παρακάτω κείμενο:

"Το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου δόθηκε πάλι φέτος στον κ. Χρ. Λαμπράκη, για να καταθέσει τις "πολιτιστικές του απόψεις"!! Το επιχείρημα, φέτος, είναι ατράνταχτο: Η προσέλευση χορηγών!!! Για να προχωρήσει το αναστηλωτικό έργο θα δώσει ο Λαμπράκης ό,τι περισσέψει από τις χορηγίες. Ο στόχος είναι διπλός:

- Ο κ. Λαμπράκης κατοχυρώνει, χρόνο με το χρόνο, το μικρό θεατράκι λες και είναι κληρονομιά του, με τη στήριξη της κυβέρνησης.

- Οι χορηγοί, με επίσημο πια τρόπο, βάζουν πόδι, με προοπτική να βάλουν και χέρι, στον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας.

Τα ερωτήματα, που προκύπτουν για την κ. Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Σ. Μπένο,που στήριξαν το συγκεκριμένο ανοσιούργημα με ομιλίες και χειροκροτήματα, είναι πολλά:

α) Γιατί δεν αξιοποιείτε μέρος από ποσό του τακτικού προϋπολογισμού για ανασκαφές και συντήρηση αρχαιοτήτων και ζητάτε - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - τη βοήθεια χορηγών και ιδιαίτερα του κατ' εξακολούθηση "βοηθούντος" κ. Λαμπράκη;

β) Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα αντίστοιχα κοινοτικά κονδύλια και τα δίνει στο ιδιωτικό κεφάλαιο; (Γιατί αυτό θα γίνει, όπως ακριβώς με το Μέγαρο Μουσικής).

γ) Κρίνετε πως στο ΥΠΠΟ και στις αντίστοιχες σχολές των πανεπιστημίων δεν υπάρχουν προσωπικότητες, επιστήμονες, που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν - με καλύτερο τρόπο - τις όποιες βλέψεις για αξιοποίηση και συντήρηση του μικρού θεάτρου; Τόσο ανίκανοι είναι οι επιστήμονές μας, που αναγκάζεστε να το δώσετε σε εκδότη;

δ) Γιατί, αγνοήσατε την αρνητική εισήγηση της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, που αντέδρασε στη χρήση, εκτιμώντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο να δώσετε ένα μνημείο σε τέτοια κατάσταση, με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση χορηγών";

ε) Αν ο κ. Λαμπράκης αποφασίσει να φτιάξει γκαράζ δίπλα ή κάτω από το μικρό θέατρο θα του δώσετε άδεια;

στ) Αν αύριο σας ζητήσουν οι "χορηγοί" τον Παρθενώνα, για να διοργανώσουν π.χ. έκθεση ζωγραφικής, τάζοντας 2 δισ. για έργα αναστήλωσης και συντήρησης, με ποια δικαιολογία θα τους το αρνηθείτε; Η μήπως δε θα αρνηθείτε;!!!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, κ. κ. υπουργοί Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ότι η εξόφληση των όποιων γραμματίων στα εκδοτικά συμφέροντα δεν εκθέτουν εσάς μόνο στα μάτια των πολιτών, αλλά έχει γίνει ήδη κοινωνικά επικίνδυνη.

Ευχόμαστε, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό, σύντομα η πολιτιστική σας ασυνειδησία και η πολιτική σας υποτέλεια να ανατραπούν από τον ίδιο το λαό, γιατί προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον πλούτο - υλικό και πνευματικό - της χώρας μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ