Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επεισόδια υπό το βλέμμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μια ακόμη νύχτα επεισοδίων, η χτεσινή για το Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα για την πόλη που μονίμως βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης και των συγκρούσεων, την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και παρά την παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Η γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, που χωρίζει το σερβικό από τον αλβανικό τομέα της πόλης, αποτέλεσε τη νύχτα της Δευτέρας, το μέρος όπου περισσότεροι από 100 Σέρβοι διαδήλωναν δυναμικά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη σύλληψη ενός Σέρβου από τους άνδρες της «KFOR» στο σερβικό βόρειο τμήμα της πόλης. Η μαχητικότητα των Σέρβων αναχαιτίστηκε από τους Γάλλους της ειρηνευτικής δύναμης, αλλά κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων. Σύμφωνα, πάντα με τον εκπρόσωπο, η χρήση των δακρυγόνων και οι πυροβολισμοί ήταν αναγκαίοι προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή, καθώς η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως τεταμένη, όταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σταθμό της Αστυνομίας του ΟΗΕ και πετροβόλησαν τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ένας αστυνομικός της δύναμης του ΟΗΕ απήχθη από το πλήθος των Σέρβων. Οπως δήλωσε ένας κάτοικος, είδε τον αστυνομικό, πιθανότατα Ινδό, να οδηγείται διά της βίας σε ένα αυτοκίνητο. Πάντως, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, πιθανότατα από τα δακρυγόνα.

«Πολλά προβλήματα»

Το νέο κύμα έντασης έλαβε χώρα, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον καθώς και άλλοι πρέσβεις από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ επισκέπτονταν το Κόσσοβο, προκειμένου να έχουν ιδίοις όμμασι άποψη για την κατάσταση που επικρατεί, αφού πια έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος και από την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

Ο Ρόμπερτσον, τόνισε προς τους δημοσιογράφους, ότι επισκέπτεται την περιοχή φέρνοντας μια προειδοποίηση τόσο προς τους Σέρβους ως και προς τους Αλβανούς Κοσσοβάρους, ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα, για να σταματήσει η «διαφυλετική βία», την οποία μάλιστα προσομοίασε με «καρκίνο που απειλεί το μέλλον της επαρχίας, ενώ καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων, ισομερώς...

Ανάλογα δυσοίωνο ύφος διακατείχε και τις δηλώσεις του πολιτικού διοικητή του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, που με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, προέβλεψε ότι θα υπάρχουν «πολλά προβλήματα». Ο Κουσνέρ, σε συνέντευξη που έδωσε χτες στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι περιμένει «πολλά προβλήματα εκ μέρους αυτών που δεν είναι οπαδοί της δημοκρατίας», τόνισε ο Κουσνέρ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε πριν από εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αντιπολιτευόμενους δημάρχους της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ