Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Κοινή διακήρυξη ενάντια στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα

Εγκάρδιες συνομιλίες των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου τη Δευτέρα το βράδυ τού επιφυλάχτηκε μια θερμότατη υποδοχή στην Πλατεία Τιενανμέν. Τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλία Κλεμπάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κίνας,Ζιάνγκ Ζεμίν, ήταν η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων, καθώς και ζητήματα συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Υπέγραψαν ορισμένες διμερείς συμφωνίες για τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και για τη δυνατότητα κατασκευής αεριαγωγού από τη Ρωσία προς την Κίνα. Σημειώνεται ότι ενόψει της επίσκεψης στην Κίνα, ο Πούτιν, σε συνέντευξή του σε Κινέζους δημοσιογράφους, είχε τονίσει ότι η Κίνα «παραμένει πράγματι ένας στρατηγικός εταίρος» της Ρωσίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή η σχέση θα διαρκέσει και κατά τον επόμενο αιώνα».

Οι συνομιλίες Ζεμίν - Πούτιν επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα και στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD). Σχετικά μ' αυτό, οι δυο πρόεδροι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τα ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, με την οποία καταδίκασαν για άλλη μια φορά το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας πυρηνικής ομπρέλας που θα ξαναρχίσει την κούρσα των εξοπλισμών, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο. Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στο αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης ενός εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο ανατροπής της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας. Η Ρωσία και η Κίνα κρίνουν ότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος αποτελεί παραβίαση της ρωσο-αμερικανικής αντιπυραυλικής Συνθήκης ΑΒΜ του 1972. Ο Πούτιν, μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίνα δε θα παραμείνουν χωρίς απάντηση, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν το πρόγραμμά τους για την αντιπυραυλική άμυνα.

Επίσης, οι δυο ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεσή τους απέναντι στα σχέδια ορισμένων κρατών να αναπτύξουν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας (TMD), της οποίας οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. «Η εμπλοκή της Ταϊβάν σε μια οποιαδήποτε μορφή αντιπυραυλικής άμυνας που θα αναπτυχθεί από ένα ξένο κράτος είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζεται στη Διακήρυξη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση αρχών σε σχέση με την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο τμήμα της ΛΔ της Κίνας και απορρίπτει τη θεωρία των «δυο Κίνων». Η αναφορά στην Ταϊβάν έχει σχέση με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ν' αναπτύξουν σε συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας στη Βόρεια Ασία.

Τέλος, ο Πούτιν επανέλαβε με ικανοποίηση τα λόγια του Ζεμίν ότι «ο καλός γείτονας είναι καλύτερος από έναν μακρινό συγγενή» και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την παραπέρα ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων της ΛΔ της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ