Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Επικρίσεις για τις πυραυλικές ασκήσεις

ΤΑΪ - ΠΕΪ.-

Οι πυραυλικές ασκήσεις του κινεζικού στρατού στα νότια της Ταϊβάν πραγματοποιούνται κανονικά, εγείροντας διεθνείς αντιδράσεις. Η Κίνα, πάντως, δε δείχνει διατεθειμένη να ακυρώσει τις επιχειρήσεις της σε καμιά περίπτωση.

Οι κινεζικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει ως χτες βράδυ τρεις πυραύλους τύπου Μ-9 στα ανοιχτά της Ταϊβάν, ενώ οι ασκήσεις αναμένεται να συνεχιστούν ως την 15η Μάρτη.

Οι ασκήσεις προκαλούν αντιδράσεις αρκετών κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάου Χασιμότο, επέκρινε τη διεξαγωγή τους, λέγοντας ότι η κατάσταση "λαμβάνει δυσάρεστη κατεύθυνση". Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν οι ασκήσεις διά της νομικής οδού. Η Ιαπωνία έχει αποστείλει μια ακταιωρό και ένα ελικόπτερο στην ευρύτερη περιοχή, για να επιβλέπει την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ενέργεια "προκλητική και απερίσκεπτη". Μάλιστα, χτες αφέθηκε να εννοηθεί ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Ιντιπέντενς" καταπλέει στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της για τις ασκήσεις, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. "Αυτού του είδους οι ωμές απειλές και προκλήσεις βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις των κρατών μας και μεγαλώνουν την απόσταση, αποκλείοντας την εθνική ενοποίησή τους", ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Σχέσεων με την ηπειρωτική Κίνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο λαός της Ταϊβάν δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις ασκήσεις, αλλά προειδοποίησε για πιθανότητα "καταστροφής", αν η κυβέρνηση εμμείνει στην ανεξαρτητοποίησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ