Μυστική συνάντηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της ΕΕ, για τον ισλαμικό φανατισμό
  • Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι επιδρομές, ακόμα και από παραστρατιωτικές ισραηλινές ομάδες
  • - ΤΕΛ ΑΒΙΒ. - Με μία ευρεία σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν, την επόμενη Τετάρτη, να αντιμετωπίσουν την κρίση, που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή... - 1996-03-09 00:00:00.0"/> Μυστική συνάντηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της ΕΕ, για τον ισλαμικό φανατισμό
  • Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι επιδρομές, ακόμα και από παραστρατιωτικές ισραηλινές ομάδες
  • - ΤΕΛ ΑΒΙΒ. - Με μία ευρεία σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν, την επόμενη Τετάρτη, να αντιμετωπίσουν την κρίση, που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή... - 1996-03-09 00:00:00.0" /> Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων και συσκέψεων | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 9 Μάρτη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων και συσκέψεων

    Διεθνής Σύνοδος Κορυφής κατά της "ισλαμικής τρομοκρατίας", υπό την προεδρία του Κλίντον στην Αίγυπτο

  • Μυστική συνάντηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της ΕΕ, για τον ισλαμικό φανατισμό
  • Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι επιδρομές, ακόμα και από παραστρατιωτικές ισραηλινές ομάδες
  • ΤΕΛ ΑΒΙΒ. -

    Με μία ευρεία σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν, την επόμενη Τετάρτη, να αντιμετωπίσουν την κρίση, που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της "Χαμάς". Το θέμα του "κινδύνου της ισλαμικού φανατισμού" κυριάρχησε και στη διάσκεψη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των χωρών - μελών της ΕΕ και πρόκειται να απασχολήσει και τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ενωμένης Ευρώπης. Οι συλλήψεις και οι επιδρομές συνεχίζονται στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, ενώ η "Χαμάς" απειλεί με νέες βομβιστικές επιθέσεις.

    Ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη για την καταπολέμηση των φανατικών ισλαμιστών και την εδραίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στην περιοχή. Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στη σύνοδο αυτή πρόκειται να προεδρεύσει ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, στη συνέχεια, πιθανότατα θα επισκεφθεί και το Ισραήλ. Οι εργασίες της συνόδου αυτής, που δεν έχει προγραμματιστεί η διάρκειά της, θα φιλοξενηθούν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεϊχ. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι 30 χωρών, όμως, μέχρι χθες το βράδυ, είχαν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, εκτός από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Ιορδανός Βασιλιάς Χουσεϊν.

    Στη Σύνοδο αυτή η Ουάσιγκτον έχει επιδιώξει να παρευρεθεί και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, όμως, κάτι τέτοιο δε φαινόταν, έως χτες το βράδυ πιθανό. Ιδιαίτερα μετά την έντονη αντίδραση της Δαμασκού στις κατηγορίες για "υπόθαλψη των ισλαμιστών τρομοκρατών", που εκτόξευσαν εναντίον της ισραηλινοί αξιωματούχοι. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η συριακή κυβέρνηση επανέλαβε τη στρατηγική της απόφαση να συνεισφέρει στην ειρήνη και υπογράμμισε ότι οι αιματηρές αυτές ενέργειες θα είχαν αποφευχθεί αν είχε βρεθεί μια δίκαιη και σωστή λύση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διενέξεις.

    Αντιτρομοκρατική μυστική σύσκεψη

    Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέτασαν επισταμένα και οι εκπρόσωποι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρώμη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή, που ήταν μυστική και έληξε την Πέμπτη, οι επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι ο ισλαμικός φανατισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αφού δεν υπάρχουν πια κομμουνιστικές χώρες! Αποφασίστηκε, μάλιστα, η δρομολόγηση μιας στενής διαρκούς συνεργασίας των ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι δημιουργήθηκε διεθνής οργάνωση φουνταμενταλιστών, που διαθέτει μυστικό σύστημα επικοινωνίας, δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών και ένοπλες ομάδες δράσης. Το ίδιο θέμα πρόκειται να απασχολήσει και τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στη Σικελία, οι οποίοι αναζητούν τρόπους "υποστήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή.

    Συλλήψεις, ένταση και απειλές

    Παράλληλα με αυτόν τον διπλωματικό πυρετό, οι συλλήψεις και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζονται στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Πέντε ηγετικά στελέχη της "Ιζεντίν αλ Κασάμ" διατείνονται ότι συνέλαβαν, χθες, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς, όμως, να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για τη σύλληψή τους ή την ταυτότητά τους. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τους άνδρες των παραστρατιωτικών μονάδων G, ομάδων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής "Ιντιφάντα" και δρουν στην παρανομία. Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι ενός από τους κομάντο αυτοκτονίας, μέσα στη γενική κατακραυγή των παρευρισκομένων Παλαιστινίων και η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωνε τη σύλληψη του Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικού στελέχους της "Χαμάς" στη Γάζα.

    Εντούτοις, η ένταση δε φαίνεται να αποκλιμακώνεται καθώς, χτες, κυκλοφόρησε άλλη μια προκήρυξη υπογεγραμμένη από τη "Χαμάς", στην οποία υποστηρίζεται ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να σταματήσει τις βομβιστικές της επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και χαρακτηρίζει πλαστές τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα υπέρ του τερματισμού της βίας. Ενταση υπάρχει, όμως, και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου ο ηγέτης της Λικούντ, Μπεντζαμίν Νετανάγιου, τον οποίον εμφανίζουν ως επικρατέστερο για τις ισραηλινές εκλογές οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επιτραπεί στον Γιάσερ Αραφάτ να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Τετάρτης για την τρομοκρατία, αφού, κατά την άποψή του, ο Αραφάτ έχει, πολλάκις, προφυλάξει και καλύψει τους "ισλαμιστές τρομοκράτες".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ