Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπερτο-Λάτση

Οταν φημισμένοι δημιουργοί αποστρέφουν το βλέμμα τους από αυτό που έθρεψε το έργο τους, τη λαϊκή ψυχή, τότε είναι κατάντια η νέα πίστη που προσκυνούν. Είναι, ίσως, συνηθισμένο στις μέρες μας, καλλιτέχνες, που από την πρώτη τους δημιουργία ύμνησαν τους ταπεινούς και καταφρονημένους, τους αδικημένους του κόσμου, να χαριεντίζονται σήμερα με την τάξη εκείνη και φαινόμενα που με τα έργα τους καυτηρίασαν. Τις ψευτοκουλτουριάρικες συνάξεις και κοσμοπολίτικες βραδιές της αστικής τάξης, την υποκρισία, το ξεπούλημα και όλα όσα σήμερα συνιστούν φτήνια και μαρασμό της αληθινής πολιτιστικής δημιουργίας.

***

Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που άλλοτε, σε χρόνια θερμά για τον κινηματογράφο, στάθηκε, μαζί με άλλους δημιουργούς, δημόσιος κατήγορος και μαχητής ενάντια σ' ό,τι εμποδίζει τον άνθρωπο να υψωθεί ένα βήμα ψηλότερα. Αρκεί να θυμηθούμε "Το φεγγάρι", "Βίαιος θάνατος", "Ο κομφορμίστας", "1900" κ.ά.

***

Ο άλλοτε μεγάλος υμνητής του αγώνα για τη ζωή έρχεται ως "υψηλός προσκεκλημένος της Μαριάννας Λάτση, στο πλαίσιο των από μέρους της προσκλήσεων σε προσωπικότητες κύρους της διεθνούς πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, για να τον δεξιωθεί τη Δευτέρα, στο μέγαρο "Παλλάς Αθηνά" της Κηφισιάς".

***

Είναι γνωστό ότι ο Μπερτολούτσι ασπάζεται, πλέον, τη βουδιστική φιλοσοφία, αδρά πληρωμένος βέβαια από τους "πατέρες" της νέας του "πίστης". Τους ιεραποστόλους της παγκόσμιας αλλοτρίωσης (βλέπε Χόλιγουντ). Ο Μπερτολούτσι, "σε μια εποχή βίαιη, διατηρεί την πίστη του στις ανθρώπινες αξίες ("βλέπε "Μικρό Βούδα"), διατυπώνοντας με ηρεμία ότι η "συμπόνια είναι μια πνευματική άσκηση"", αναφέρει το δελτίο Τύπου του ομίλου. Στη δεξίωση, βεβαίως, θα παραβρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού. Αλίμονο, αν δεν παραβρισκόταν, δε θα ήταν "ασορτί" με την πολιτική που καλείται να εφαρμόσει...

Γ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ