Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναζητώντας "χαμένες" κόπιες

Στην ανάδειξη του προβλήματος της ανεύρεσης και αποκατάστασης "χαμένων" κόπιων ταινιών μικρού μήκους, αποσκοπούν οι προβολές που πραγματοποιεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11), το νεοσύστατο σωματείο για την υποστήριξη και τη διάδοση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους "Μικρό".

Ετσι, την Τρίτη,(7.30μ.μ.), με γενικό τίτλο "Μη λυπάσαι που φεύγω" θα προβληθούν οι ταινίες "Θηραϊκός Ορθρος" των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα,"Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις" και "Απεταξάμην" της Φρίντας Λιάππα,"Βεράντες" και "Θέατρο" του Χρήστου Βακαλόπουλου,"Βέρνταλακ" του Βαγγέλη Κοτρώνη,"Γραβάτα" του Αλέξη Μπίστικα,"Θάσος" και "Μακεδονικός Γάμος" του Τάκη Κανελλόπουλου και "Α! Το παπουτσάκι" του Δημήτρη Καραγιάννη.Η έκπληξη της βραδιάς είναι η παρουσίαση της καινούριας κόπιας της ταινίας "Ο Γιάννης και ο δρόμος" της Τώνιας Μαρκετάκη (με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Βότση), που είναι προσφορά της "Σινεμάτζικ".

Την Τετάρτη,(7μ.μ.), με τίτλο "Οι πίσω τους σελίδες" θα προβληθούν δημιουργίες σκηνοθετών, που συμμετείχαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:"Berlin 26" του Πάνου Ζενέλη, "Σταδιακή βελτίωση του καιρού" του Γιάννη Οικονομίδη, "Το δαχτυλίδι" του Πάνου Μπουρνιά, "Τελευταίος σταθμός Kreuzberg" του Γιώργου Καρυπίδη, "Μήνις" της Φωτεινής Σισκοπούλου, "Ετριζα" της Ελένης Αλεξανδράκη, "Ο τραγικός θάνατος του παππού" της Βασιλικής Ηλιοπούλου, "Το κυνήγι της πάπιας" του Δημήτρη Ινδαρέ, "Τα σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου" του Νίκου Τριανταφυλλίδη, "Νυχτερινός τηλεφωνητής" της Ισαβέλλας Μαυράκη, "Αναμονή" του Κώστα Σφήκα και "Τέλος" του Βασίλη Μαζωμένου.

Το αφιέρωμα, όπως τονίζει το "Μικρό", "δεν έχει σκοπό "μνημοσύνου", αλλά επιδιώκει να τονίσει την ανάγκη ανεύρεσης, συγκέντρωσης και αποκατάστασης των κόπιων. Η κατάσταση, ενίοτε, είναι απελπιστική ειδικά για εκλιπόντες δημιουργούς, καθώς κόπιες βρίσκονται σε άγνωστους, συγγενείς ή φίλους. Δύο ταινίες του Τορνέ ("Εξωπραγματικό" και "Αντίο Ανατολή") υπάρχουν μόνο σε - διαλυμένο - θετικό και για να γίνει δυνατή η προβολή τους χρειάζεται ειδική τεχνική επεξεργασία, η οποία κοστίζει. Η "Οπερα" του Βελισσαρόπουλου κυριολεκτικά αγνοείται, όπως και η "Καστοριά" του Κανελλόπουλου".

Με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατό περισσότερων κόπιων και τη συντήρησή τους, το "Μικρό" έχει ήδη συγκεντρώσει 30 κόπιες, κυρίως πρόσφατης παραγωγής. "Σκοπός μας, αναφέρεται, είναι η μέγιστη συγκέντρωση αντιτύπων, κατά τη διάρκεια του μεγάλου αφιερώματος του Μάη που θα περιλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής μικρού μήκους".

Σήμερα, εξάλλου, (8μ.μ.), στο Εντευκτήριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας "Αφιέρωμα στον Κάφκα" του Ρ. Μαστροβίτο και γλυπτικής του Γιάννη Τσαρούχα, που θα λειτουργούν καθημερινά (11 - 3μμ) έως τις 6/4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ