Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς βλέπει το ΚΚΕ την ανάπτυξη της ΔΕΗ

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ δεν αποτελούν μονόδρομο και είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Θεωρεί ότι η ρύθμιση από τις εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις για τη μεταφορά κερδών στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο μέσω του συστήματος των προμηθειών, των τιμών και γενικά της όλης λειτουργίας της ΔΕΗ αντικαθίσταται τώρα με τη ρύθμιση για απευθείας ανάληψη της εκμετάλλευσης τομέων και δραστηριοτήτων της ΔΕΗ από το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σ' αυτή την περίπτωση επιθυμεί την απευθείας διαχείριση και εξασφάλιση υπερκερδών και όχι με τη μεσολάβηση των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η ΔΕΗ μπορεί να εξυγιανθεί, να βελτιώσει την οργάνωση και τη λειτουργία της και να ενταχθεί σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό ανάπτυξης και εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Φυσικά, δεν μπορεί να αναζητείται η εξυγίανση της ΔΕΗ αποσπασματικά, ξεκομμένη από μια πολιτική προγραμματισμένης, αντιμονοπωλιακής και αυτοτελούς ανάπτυξης ολόκληρου του ενεργειακού τομέα της οικονομίας. Με τον όρο "αυτοτελή ανάπτυξη", το ΚΚΕ εννοεί μια ανάπτυξη σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση που:

  • Θα έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές της ΕΕ.
  • Θα στηρίζεται πρωταρχικά στην ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.
  • Θα πραγματοποιείται όχι μέσα από μια πολιτική του απομονωτισμού και της αυτάρκειας, αλλά με την αναδιάρθρωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους, κυρίως μέσα από διακρατικές συμφωνίες.

Το ΚΚΕ δε διαφωνεί με το να πραγματοποιεί η ΔΕΗ κέρδη. Απορρίπτει όμως το κυνηγητό του κέρδους ως το μοναδικό κριτήριο αποδοτικότητας, όταν αυτό γίνεται σε βάρος των εργαζομένων ή όταν έρχεται σε αντίθεση με την προώθηση των γενικότερων αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων. Και διατυπώνοντας τις θέσεις του για τα νέα κριτήρια αποδοτικότητας που πρέπει να έχει η ΔΕΗ, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτά τα κριτήρια να έχουν σχέση με τη συμβολή της επιχείρησης:

  • Στην κατάκτηση της οικονομικής μας αυτοτέλειας.
  • Στην παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και όλης της εθνικής μας οικονομίας.
  • Στην περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Στην αποκατάσταση και στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας.
  • Στο χτύπημα της ανεργίας.
  • Στην εξυπηρέτηση του εργαζόμενου λαού με την παροχή σε αυτόν αρκετής και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας και καλής ποιότητας υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ

ΤΟ ΚΚΕ πιστεύει ότι η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει το μονοπώλιο στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της και μη επιτρέποντας σε ιδιώτες να αναλάβουν νέες μονάδες παραγωγής. Επιπλέον, δε θα πρέπει να καταφεύγουμε σε άμεσες λύσεις, χωρίς μακροχρόνιο προγραμματισμό. Θα πρέπει να δοθεί μέγιστη προτεραιότητα στην εκμετάλλευση εγχώριων πόρων. Στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση διατάξεων αποθείωσης καυσαερίων για ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου.

Το ΚΚΕ κρίνει θετική την εισαγωγή στη χώρα μας του φυσικού αερίου (ΦΑ), αφού η επίδρασή του στο ενεργειακό ισοζύγιο, στην ενεργειακή, βιομηχανική, οικονομική ανάπτυξη και στο περιβάλλον είναι κοινά αποδεκτή. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως σε καμία περίπτωση δε συμφωνεί στο να στηριχτεί το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας στο φυσικό αέριο και αυτό για λόγους αποφυγής μεγάλης εξάρτησης από συγκεκριμένη πρωτογενή ενέργεια, η οποία μάλιστα λόγω του τρόπου εφοδιασμού του υπόκειται σε κινδύνους διακοπής της ροής του.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εξέλιξη του έργου για την εισαγωγή του ΦΑ κινδυνεύουν να ανατρέψουν τη θετική του διάσταση. Απ' τις καθυστερήσεις αυτές θα προκύψουν αντιοικονομικά αποτελέσματα απ' τη χρήση του, αφού λόγω έλλειψης υποδομής για την απορρόφηση του ΦΑ στη βιομηχανική και οικιακή χρήση, καλείται η ΔΕΗ να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος απ' το εισαγόμενο ΦΑ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία η απόδοσή του είναι πολύ χαμηλή.

Τέλος, το ΚΚΕ θεωρεί θετική την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολική), αλλά με σταδιακή απεξάρτηση από τα ξένα μονοπώλια και μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας καθώς και δυνατότητα μελέτης και κατασκευής από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τεχνικές εταιρίες με τις οποίεςσυναλλάσσεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ