Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Ιστορία ηρωισμού και αυτοθυσίας

Η εκδήλωση στη "Σύγχρονη Εποχή"

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, την Τρίτη (19 Μάρτη) στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής", για την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Αποστολόπουλου "Το χρονικό μιας εποποιϊας - ο ΔΣΕ στη Ρούμελη".Κατάμεστοι όλοι οι χώροι από φίλους του βιβλίου, αντιστασιακούς, λογοτέχνες. Μια απ' τις πιο ωραίες και πετυχημένες "βραδιές" του Εκδοτικού. Επί δύο ώρες, περίσκεψη, περισυλλογή, άχνα δεν άκουγες, εξόν από τις ομιλίες και τα χειροκροτήματα σε καίρια σημεία. Μια εκδήλωση τιμής στο ΔΣΕ με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη συγκρότησή του.

Καλωσόρισε τους καλεσμένους ο διευθυντής της "ΣΕ", Δημήτρης Παπαλεωνίδας, αναφέροντας την κυκλοφορία - ρεκόρ του βιβλίου και αναγγέλλοντας τη 2η έκδοση. Εξήγησε πώς έφτασε στα χέρια του και τι εντύπωση του έκανε. "Οταν το πρωτοδιάβασα - είπε - πραγματικά ταράχτηκα... Αντικειμενικά έδινε τα γεγονότα. Με πολύ καλή γλώσσα. Μπορεί εκείνοι οι αγώνες να γίνουν το ηθικό δίδαγμα για τους νεότερους". Ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση. Εντυπωσίασε ιδιαίτερα η αναφορά του στους χάρτες, που επιμελήθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Και σ' εκείνον που χρησιμοποιούσε ο ΔΣΕ στη Ρούμελη και τον παραχώρησε η ΚΕ του Κόμματος. Χάρτης που υπήρχε στο Αρχείο και σώθηκε από την πλημμύρα.

Την κύρια ομιλία έκανε ο Γιώργης Μωραϊτης από το "Ριζοσπάστη", που ήταν και μια πολιτική παρέμβαση από το χθες στο σήμερα για το αύριο. Χαρακτηριστικά σημεία δημοσιεύονται σε διπλανή στήλη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Β. Αποστολόπουλος, κατασυγκινημένος, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του ιδιαίτερα στον σ. Χ. Φλωράκη, για την έκδοση ανέφερε στη σύντομη ομιλία του: "Το βιβλίο, αγαπητοί μου φίλοι έχει την προσωπική του ιστορία. Είχα προσωποποιήσει την ιδέα του. Ζούσα μία ταύτιση μ' αυτό. Αφού βρισκόμουν μέσα στις σελίδες του αλλά κι έξω απ' αυτές... Ηταν η σοδειά του ΔΣΕ σαν ένας σύντροφος που έκανε "λούφα" στη μνήμη μου. Αυτό κράτησε 10 χρόνια. Για να παρουσιαστεί το χρονικό χωρίς ν' αλλάξει η παρθενική του στολή... Με βάραινε το ανεξόφλητο χρέος. Οτι κρατούσα σε λήθαργο ένα σημαντικό μέρος από το νεότερο έπος του λαού μας".

Η συγκίνηση έφτασε στο κορύφωμα όταν η Αριστούλα Ελληνούδη διάβασε δυο συγκλονιστικά κείμενα του χρονικού. "Τα έμπεδα 300 κοριτσιών" - νεαρών ανταρτισσών, της περιοχής Καρπενησιού. Και "Ανάσταση στο Μόρνο" το Πάσχα του 1948. (Η τραγική ιστορία ενός τσοπανόπουλου, που πνίγηκε στο ποτάμι. Και το νεκρανάστησαν οι αντάρτες).

Α. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθήλωσε το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα (2022-11-29 00:00:00.0)
Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (2009-04-26 00:00:00.0)
Στα λημέρια των μαχητών του ΔΣΕ (2009-01-18 00:00:00.0)
Μετά τη Βάρκιζα η τραγωδία... (2000-07-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση της "Σύγχρονης Εποχής" (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ