Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Εφτασε, ήδη, στη δεύτερη έκδοσή του ο ιστορικός ταξιδιωτικός οδηγός, που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Διαγράφοντας μια πολύ σύντομη διαδρομή, ούτε καν δυο μήνες στα βιβλιοπωλεία, ο ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός «Γράμμος, στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», έφτασε ήδη στην ανάγκη της δεύτερης έκδοσής του. Η μεγάλη ανταπόκριση των αναγνωστών που έσπευσαν να προμηθευτούν τον οδηγό δικαιώνει και έτσι την επιλογή για την έκδοσή του. Για το γεγονός ότι ήταν αναγκαία μια τέτοια έκδοση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, έτσι που η εξερεύνηση του χώρου όπου έδρασαν οι μαχητές και οι μαχήτριές του να γίνει προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που έχουν επιλέξει να βαδίσουν σ' αυτά τα βήματα.

Από την πρώτη έκδοση, ακόμα, στον πρόλογο της συλλογικής αυτής εργασίας, οι συντελεστές της έκδοσης έγραφαν πως «ωρίμασε η ιδέα να μοιραστούμε τις συγκλονιστικές εμπειρίες που αποκτήσαμε με όσους έχουν ενδιαφέρον για την ιστορική αυτή περίοδο και πιστεύουμε ότι είναι πολλοί και θα γίνονται όλο και περισσότεροι στην πορεία του χρόνου». Πράγματι, η ανταπόκριση στην πρώτη έκδοση δικαίωσε αυτήν την πίστη. Και τώρα η δεύτερη έκδοση παίρνει ήδη το δρόμο για το τυπογραφείο, ενσωματώνοντας, μάλιστα, και αρκετές από τις παρατηρήσεις που ήδη έκαναν επιζώντες αγωνιστές του ΔΣΕ για πλευρές του βιβλίου, που είτε ήθελαν παραπέρα αποσαφήνιση ή και διόρθωση. Η έκδοση διατηρείται στη αρχική της μορφή, που σημαίνει 410 φωτογραφίες, κοντά 40 χάρτες, και τα αναγκαία ιστορικά κείμενα μαζί με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την προσέγγιση του κάθε τόπου. Συμπληρώθηκε με μια βιβλιογραφία που προτείνεται για όποιον θελήσει να διαβάσει παραπάνω. Ετσι ώστε να ενισχυθεί η συναρπαστική και ανεπανάληπτη εμπειρία τού να μελετάς την Ιστορία και να συνδυάζεις αυτήν τη γνώση έχοντας πλάι πλάι το βιβλίο και το χάρτη, εκεί, δίπλα στα χαρακώματα. Να αποκτάς άμεση σχέση με το χώρο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, το θέατρο των μαχών, τις αποστάσεις, όλα εκείνα που συνθέτουν το έπος του ΔΣΕ. Ετσι ώστε να περνά στη συνείδηση η τιτάνια σύγκρουση που έγινε ανάμεσα σε δυο ριζικά διαφορετικούς στρατούς, ανάμεσα σε δυο ριζικά διαφορετικούς κόσμους. Να προσεγγίζεις έτσι πιο ολοκληρωμένα γενικότερα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής, ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη περίοδο, την οργάνωση και καθοδήγηση του ΔΣΕ, τις πηγές που τροφοδότησαν με ανεξάντλητη δύναμη τους μαχητές και τις μαχήτριές του. Να γνωρίζεις μια από τις πιο ηρωικές σελίδες του επαναστατικού μας κινήματος και της πρωτοπορίας του, του ΚΚΕ, να γνωρίζεις τη συνθετότητα της ταξικής πάλης στην ανώτερη μορφή της, τον εμφύλιο, την ένοπλη αναμέτρηση, που έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες, γραπτούς και άγραφους, μοναδική και ανεπανάληπτη πρωτοτυπία.

Με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του οδηγού, ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα και ολόκληρη την ομιλία που έκανε στην πρώτη παρουσίαση του οδηγού, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο σ. Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ