Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΚΟ"
Κρίσιμη η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

Με το σχετικό νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για την υπονόμευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων επιχειρήσεων και την παράδοση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες

"Μήλον της έριδος" μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων, αποτελεί το κυοφορούμενο εδώ και μήνες νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ", το οποίο αναμένεται να συζητηθεί κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για το νομοσχέδιο εκείνο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, αφού στις διατάξεις του προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή της νομικής μορφής των ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Πολυμετοχικές Εταιρίες, καθώς και την αξιολόγηση του οικονομικού τους αποτελέσματος με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας.

Η ουσία και ο απώτερος στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εστιάζεται ακριβώς στο παραπάνω σημείο, ωστόσο δεν είναι αυτό που αποτελεί και το σημείο "τριβής" στους εμπλεκόμενους φορείς και στους εσωτερικούς κόλπους της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι "διαφορές" - οι οποίες φέρονται ότι θα αποτελέσουν και το κριτήριο για το τελικό "οκέι" από τους συναρμόδιους υπουργούς στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης - αφορούν στο ποιος από τους συναρμόδιους υπουργούς θα έχει την κύρια αρμοδιότητα για την επίβλεψη των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Στο σημείο αυτό και ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, αξίζει να γίνει μια αναφορά στο περιεχόμενο των διατάξεων του εν λόγω νομοσχεδίου, σύμφωνα με όσα είδαν κατά καιρούς το "φως" της δημοσιότητας. Στο σχέδιο της εισηγητικής έκθεσης που είχε δοθεί παλαιότερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "καθιερώνεται στο εξής ως ενιαία νομική μορφή λειτουργίας για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις εκείνη των Ανωνύμων Εταιριών".Είναι το σημείο εκείνο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο. Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπεται ο καθορισμός της τεράστιας περιουσιακής αξίας των ΔΕΚΟ με Προεδρικά Διατάγματα των αρμοδίων υπουργών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "με Προεδρικά Διατάγματα των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του εποπτεύοντος υπουργού, θα καθοριστεί το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία των μετοχών κάθε ΔΕΚΟ, καθώς και άλλη αναγκαία λεπτομέρεια".

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται, είναι επίσης η κατάρτιση από κάθε επιχείρηση επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα καθορίζει τους οικονομικούς στόχους και άλλες συντεταγμένες σε μεσοπρόθεσμη βάση (3 - 5 έτη) καθώς και η σύναψη επιχειρησιακών συμβολαίων μεταξύ επιχείρησης και κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στο επιχειρησιακό σχέδιο.Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το καθ' ύλην αρμόδιο σε κάθε περίπτωση υπουργείο, έχουν την αρμοδιότητα να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων, ενώ το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, η διοίκηση κάθε επιχείρησης υποχρεούται να συντάσσει έκθεση πεπραγμένων. Ο πρόεδρος του ΔΣ και ο Γενικός Διευθυντής ή ο Διευθύνων Σύμβουλος κάθε επιχείρησης θα παραμένει - σύμφωνα με όσα προβλέπονται - για διάστημα πέντε ετών στη θέση που θα τοποθετείται μετά από την έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου - που είχε δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα - πριν λίγες βδομάδες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, είχε εξεταστεί η προσθήκη κάποιων επιμέρους αλλά ουσιαστικών διατάξεων όπως:

  • Ο καθορισμός με Προεδρικά Διατάγματα του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου κάθε ΔΕΚΟ που θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτες.
  • Η σύσταση "γραφείων ελέγχου", τα οποία θα ασκούν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ, που θα έχουν στην αρμοδιότητά τους. Οι κατευθύνσεις για τη σύσταση των λεγόμενων "γραφείων ελέγχου", θα δίνονται από τους εκάστοτε υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και από τον αρμόδιο για κάθε ΔΕΚΟ υπουργό.
  • Η εξαίρεση από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορισμένων μικρών ΔΕΚΟ, όπως είναι για παράδειγμα, ο Οργανισμός Σχολικών Βιβλίων.

Β. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ